събота , 20 април 2024

В Пазарджик ще преглеждат за рак на млечната жлеза и на маточната шийка

За седма поред година „Сдружение за онкоболни и приятели” в Пазарджик се присъединява към Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка, съобщава pz-info.com.

Инициативата традиционно се провежда през втората половина на януари.
В Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания, който се намира на ул. „Александър Стамболийски” № 16 в Пазарджик на 28 януари от 10:00 до 12:00 часа д-р Прокопи Копев ще извършва безплатни профилактични прегледи за рак на млечната жлеза. Д-р Теодора Досева– онколог-гинеколог ще извърши профилактични гинекологични прегледи с взимане на цитонамазка на 29.01.2014 г. от 13:30 до 17:00 часа. Прегледите са на цена от 15 лв. В рамките на обявените часове няма да бъде необходимо направление за специалист. За предварително записване желаещите дами могат да позвънят на тел.: 034/986-232, 0888/380-308 или да се запишат в ЦСРИ на лица с онкологични заболявания на посочения адрес.
Негативната статистика за карцинома на маточната шийка е добре позната и стряскаща. Всяка година в света от рак на маточната шийка умират 270 000 жени, по една жена на всеки 2 минути. 
В Европа това се случва на всеки 18 минути. В България всеки ден умира по една жена и се диагностицират 3 нови случая на заболяването. Най-страшното в тези показатели е, че карциномът на маточната шийка е единственият, който е напълно предотвратим и лечим при навременно диагностициране.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.