петък , 26 април 2024

Представиха „Пеперудени целувки“

Петък вечер. Репетиционната зала на Читалище „Виделина”.
Залата се оказва малка за желаещите и допълнителните столове, внесени отвън, също се попълват. Хора и трепет.
И трепет в очите на една щастлива жена.

Жената е панагюрката Тотка Лунгарска, която на 17 януари, денят, в който се е родила, представи пред публика своята първа книжна рожба, стихосбирката си „Пеперудени целувки”. Като активен член на Литературния клуб „Виделина” и „Чат-Пат” групата на панагюрските творци, Тотка очакваше дълго и търпеливо появата на първата си книга. И приятелите ù – от клуба, групата и живота ù – потвърдиха с присъствието и аплодисментите си съпричастността към радостта ù.
Тя е един от авторите, на които Община Панагюрище финансира издаването на книга по проекта от 2013 година за финансиране и стимулиране на местни творци. Представянето на всички утвърдени автори и техните книги предстои да зарадва панагюрската публика на 30.01.2014 г. от 17:30 ч. в Камерната зала на Театър Дом-паметник.
Мария Бегова представи на присъстващите в залата своето виждане за поезията на Тотка. Жана Райнова допълни това виждане с музиката, която изсвири на пианото. Присъстващите „видяха” стиховете на Тотка – очите им издаваха това. Думите на изказалите се, музикалните им поздрави също „говореха” на езика на Тотка.
Ето и едно от творенията на поетесаата:
 Жребичко
 
Древни къщи,
побелели от радост –
сред цветни градини.
Други, тъжни,
посивели от старост –
скрили спомени диви.

Автор на статията Дарина ДЕЧЕВА

Вижте още

Кукери от с.Бъта привлякоха вниманието на туристическото изложение ”ВАКАНЦИЯ & СПА”

Днес в Централното фоайе на Интер Експо Център министърът на туризма Зарица Динкова откри официално …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.