Водещи новини

Почина историкът проф. д-р Дойно Дойнов

Почина проф. д-р Дойно Дойнов – един от най-изявените български историци, изследовател на Българското Възраждане, на националноосвободителното движение и на делото на Васил Левски, съобщи Фокус.

 
Проф. д-р Дойнов е дългогодишен преподавател в Художествената академия и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”, автор на редица монографии, студии и статии, съставител и редактор на изследователски и документални поредици и сборници.
От 1971 до 1978 година е директор на Археологическия музей при БАН, от 1981 до 1991 година – председател на Главно управление на архивите при Министерския съвет, а от 1991 година – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски”.
Години наред проф. д-р Дойнов гостуваше на Панагюрище при отбелязване годишнините от Априлското въстание и ръководеше традиционната кръгла маса, посветена на въстанието, на която Панагюрище бе домакин повече от 15 години. Проф.д-р Дойно Дойнов е носител на наградата „Оборище“, на Националното сдружение на българските възрожденски градове, учредено по инициатива на Панагюрска община през пролетта на 1998 година.Той бе и един от учредителите му.
Поклон пред паметта на проф.д-р Дойно Дойнов!
 

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.