четвъртък , 28 март 2024

Боян Ангелов с най-много гласове за шеф на СБП

Юридическа клопка, заложена в Устава на Съюза на българските писатели, блокира избирането на нов председател. Вчера 301 членове на СБП гласуваха кой да оглави институцията след смъртта на покойния Николай Петев.

Най-много гласове – 114, събра поетът Боян Ангелов, който е директор на издателство „Български писател”. Втори бе Георги Константинов с 92, а след него се подредиха поетите Атанас Капралов и Венко Евтимов и журналистът фантаст Кънчо Кожухаров. Според Устава на СБП обаче, за да има нов председател, той трябва да събере повече от 50% – тоест поне 151 гласа. Големият проблем е, че уставът по закон не може да бъде променян по време на изборите за председател и е възможно нов шеф да не бъде излъчен и след серия от избори.
„Уставът е писан по социалистически маниер – в години, в които идеята за пълно мнозинство е била част от правенето на политика. Сега обаче никой не може да събере повече от 50%. На всичкото отгоре гласуването премина изцяло по партиен принцип – не мога да си затворя очите за това”, заяви единият от кандидатите Кънчо Кожухаров. Той добави, че повечето идеи за бъдещето на СБП били най-вече от пожелателен характер. „Да не говорим за основното обръщение по време на събранието – „другари”, каза още Кожухаров.
В деня, преди избора, медии съобщават, че гласуването е част от битка за имоти на Съюза, от които към момента организацията не печели.
  Боян Ангелов е роден в Панагюрище в края на август 1955 год, завършва СУ „Климент Охридски“, специалности философия и българска филология.Дългогодишен главен редактор на сп.“Читалище“. Автор на близо 20 стихосбирки, на няколко монографии, съавтор в сборника с очерци „Очи в очи“ и др.

Вижте още

Панагюрище е част от турнето на виртуозния цигулар Васко Василев през ноември

Vasko & The Violin е името на предстоящото концертно турне на Васко Василев, което започва през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.