събота , 27 април 2024

Днес приключва преброяването на зимуващите водолюбиви птици

Днес приключва 38-ото ежегодно среднозимно преброяване на зимуващите водолюбиви птици. То се провежда в цяла Европа от 17 до 19 януари, съобщиха още от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пазарджик.

За нашата страна задължителни за ежегоден контрол са 50 територии, чието отчитане осигурява данни за 98% от числеността на зимуващите в страната популации. Резултатите установяват разпространението и промените в числеността им, състоянието на влажните зони, където се срещат и заплахите за зимуващите птичи популации у нас. На територията на страната се посещават над 200 водоема – реки, езера, язовири и Черноморското крайбрежие, които са важни техни местообитания.
Най-значимите влажни зони в област Пазарджик са: язовир „Тополница”, рибарниците край село Звъничево, река Марица. По поречието й, във водоемите, разположени в близост и северно от реката, язовир „Тополница” и в някои микроязовири се преброяват зимуващите там гъски, лебеди, гмурци, чапли, корморани и др.
На територията област Пазарджик в преброяването участват експерти и специалисти от направление „Биологично разнообразие, защитени територии и зони” на РИОСВ и екипи на ФПС „Зелени Балкани” и Българско дружество за защита на птиците.
България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици. Сред тях са и видове, включени в Световния червен списък като червеногушата гъска, малката белочела гъска, тръноопашатата потапница, къдроглавият пеликан и много други.

Вижте още

Наградиха участниците от детските полицейски управления

Доброволците от детските полицейски управления при ОДМВР-Пазарджик получиха много награди от участието си в Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.