четвъртък , 28 март 2024

800 антивирусни дози за областта от здравното министерство

От 6 до 12 януари в Пазарджик е регистрирана заболеваемост 191,6 на 10 000 души (138 заболели), т.е. отчита се средно ниво на интензивност към подем на епидемичния процес, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Най-засегнатата възрастова група е от 40 до 65 г. В Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ (остри респираторни заболявания) са изпратени за изследване 16 носогърлени проби от пациенти с грипоподобна симптоматика.
Много е важно вирусът да се атакува в първите 2 дни от заболяването, акцентира епидемиологът д-р Магдалена Станева. Лечението трябва да е комплексно. С лекарско предписание се използват ативирусните препарати (Тамифлу и Реленца), с каквито инспекцията в Пазарджик разполага в наличност и предоставя на личните лекари и лечебните заведения за болнична помощ. През тази седмица ще бъдат осигурени нови 800 дози Тамифлу, които Министерство на здравеопазването е разпределило за Пазарджишка област.

Вижте още

Момче е първото бебе за 2024 година, момиче е последното за 2023-та

Христо Ангелов Чочев е първото бебе, родено в МБАЛ „Уни Хоспитал“ за 2024 година. Той …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.