четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Общини искат уточнения за санкции в случаи на незаконно строителство

Акт за установяване на административно нарушение се съставя в случаите, когато не са изтекли сроковете по чл. 34, ал. 1 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), а именно – три месеца от откривано на нарушителя и една година от извършването на нарушението.

Двата срока са алтернативни, т.е. достатъчно е и един от тях да е изтекъл, за да се преклудира възможността за образуване на административно-наказателно производство срещу нарушителя.
Това е началото на отговор на заместник-началника на ДНСК инж. Георги Даракчиев до кмета на община Правец, публикуван от Националното сдружение на общините в Р България. Обяснението е по повод множество запитвания от общини по прилагане на §127, ал.8 от ПЗР на ЗИД на ЗУТ  (ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) относно налагане на административно наказание – глоба на физически лица – собственици на незаконни строежи, стартирали процедура по узаконяването им.
В отговора пише още: „Едногодишният срок започва да тече от откриването на признаци от обективния състав на определено нарушение, без да е ясен нарушителя, като ако в рамките на този срок нарушителят бъде открит, започва да тече тримесечният срок и се прилага той, доколкото се вмества преди изтичането на едногодишния срок – т. е. винаги се прилага по-благоприятния за нарушителя срок, като при първоначално известен извършител винаги е приложим тримесечния срок.
Сроковете са преклузивни, което означава, че с изтичането им отпада правото на административно-наказателния орган да реализира административно-наказателната отговорност на нарушителя.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.