четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Днес доброволците имат празник

Днес е Международен ден на доброволеца, посветен на хората, които безвъзмездно помагат за подобряване живота на нуждаещите се.

 За пръв път празникът се чества през 1985 г по инициатива на ООН, когато световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им.
Създаването, развитието и функционирането на добре подготвени доброволни формирования за защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации към общините е от важно значение за подпомагане действията на местната власт и структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, припомнят от Областната дирекция на МВР – Пазарджик. През 2012г Правителството прие Стратегията за развитието на доброволните формирования за защита при бедствия, пожари и други извънредни ситуации в Република България за периода 2012- 2020 г.” и план-програма за нейното изпълнение.Към 15 ноември в страната има регистрирани 129 доброволни формирования с 1734 доброволци, от тях 719 човека са обучени.
На територията на област Пазарджик има регистрирани 6 доброволни формирования със 102 доброволци. По брой на доброволците област Пазарджик е на пето място в страната, като повече регистрирани доброволци има в областите Пловдив, Русе, Плевен и Ловеч. За Община Пазарджик – 39 регистрирани доброволци, преминали обучение по модул І и модул ІІ на първоначалния основен курс; Община Батак – 17 регистрирани доброволци, предстои да преминат първоначален основен курс на обучение; Община Белово – 8 регистрирани доброволци, преминали обучение по модул І и модул ІІ на първоначалния основен курс; Община Велинград – 11 регистрирани доброволци, предстои да преминат първоначален основен курс на обучение; Община Панагюрище – 20 регистрирани доброволци, преминали първите два модула на обучението; Община Стрелча – 7 регистрирани доброволци, преминали първите два модула на обучение.
Дейностите, които доброволните формирования могат да изпълняват са: Предупреждение; Изпълнение на неотложни мерки за намаляване на въздействието; Оповестяване; Спасителни операции; Ограничаване и ликвидиране на пожари; Операции по издирване и спасяване; Извършване на неотложни аварийно-възстановителни работи; Оказване на първа долекарска помощ на пострадалите при пожари, бедствия и извънредни ситуации; Разсредоточаване на културни и материални ценности; Други операции, свързани със защитата при бедствия;
През изминалия летен сезон доброволци са участвали в овладяването на три големи пожара на територията на областта. Общият брой на участвалите доброволци и гасачески групи е 85 човека.
2011 година бе обявена в Европейския съюз за година на доброволчеството.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.