четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Проверяват и интерната в Ракитово

Проверки на всички социално-педагогически интернати /СПИ/ и възпитателни училища-интернати /ВУИ/ в страната са разпоредени от Върховната административна прокуратура.

Те стартират от началото на декември и са съвместни за представители на Държавната агенция за закрила на детето, окръжните прокуратури в Сливен, Ямбол, Силистра, Разград, Плевен, Габрово и Пазарджик. От своя страна териториалните отдели на Държавната агенция за закрила на детето, Регионалните инспекторати по образованието, Регионалните здравни инспекции, Дирекциите „Социално подпомагане”, Областните дирекции по безопасност на храните и Агенцията за държавна финансова инспекция, в рамките на своите правомощия, ще проверят спазват ли се законите и актовете по прилагането им в социално-педагогическите интернати в с. Варненци, обл. Силистра, с. Драгоданово, обл. Сливен и с. Стралджа, обл. Ямбол, както и във възпитателните училища-интернати в гр. Завет, обл. Разград, с. Подем, обл. Плевен, с. Керека, обл. Габрово и град Ракитово, обл. Пазарджик.
Проверките се извършват заради сигнали за пропуски и нарушения в правата на детето в интернати. Установени са били случаи на насилие от страна на персонала и между настанените деца, неглижиране на потребностите им, лоша грижа и условия на живот. От ДАЗД констатират, че са единични случаите на момчета и момичета, на които е прекратен престоят в СПИ или ВУИ поради добри постижения и промяна в поведението им като резултат на работа.
СПИ и ВУИ са заведения, в които държавата принудително изпраща деца, които са извършили противообществени прояви или такива, за които съществуват предпоставки да извършат такива. Възпитателноно училище-интернат “Ангел  Узунов” в Ракитово е разположено е на два километра от гр. Ракитово и е само за момчета.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.