Водещи новини

Такса смет – обект на специална кметска пресконференция

Такса битови отпадъци се формира от три компонента – сметосъбиране и сметоизвозване; обезвреждане на битови отпадъци в депа и други съоръжения; поддържане чистотата на териториите за обществено ползване.

Цитирайки Закона за местните данъци и такси, това подчерта този понеделник на нарочна пресконференция за увеличение на такса смет кметът на община Панагюрище Никола Белишки. Причината, изтъкната за свикване на брифинга, бе „некомпетентността на някои общински съветници и популистки изказвания”.
Белишки изтъкна не за пръв път няколко факта около таксата – таксатасе определя в годишен размер за всяко населено място с решение на Общинския съвет въз основа на одобрена план-сметка за всяка дейност до 30 ноември всяка година; през 2011 година и през 2012 година от кметския екип не са предлагали тя да се завиши, въпреки че през това време таксата за тон отпадъци, която се плаща като отчисления на държавата, се е увеличила пет пъти; Община Панагюрище е една от малкото, която предоставя възможност на юридическите лица да заявят вида на съда за отпадъци, който искат да ползват – кофа или контейнер; Община Панагюрище дава възможност на данъчно задължени лица да се освободят от таксата в частта й – сметосъбиране и сметоизвозване, когато не ползват имота си.
Кметът показа писмото от Националното сдружение на общините в Р България, в което се уведомяват местните власти за провела се среща на 7 ноември т.г. между НСОРБ и ръководството на Министерството околната среда и водите. На нея е постигната договореност за намаляване размера на отчисленията за държавата. Въпреки че в писмото пише, че се подготвя нов вариант на Наредба за размера на обезпеченията и отчисленията, предварително заложените в нея променени такси все още не са факт. Предвижданата за 2014 година сума за тон отпадъци от 22 лева в наредба от 2010 година, действаща към момента, липсва, като фиксираните в нея пари са 35 лева на тон. От общинското ръководство обаче са изчислили, че, при 22 лева на тон, на държавата ще трябва да бъдат преведени 260 000 лева. Белишки поясни, че, ако е искал да злоупотребява с парите на данъкоплатеца, е можел да приеме 35 лева за база и за следващата година да са необходими 390 000 лева, които да му осигурят буфер. Имал съм смелостта и отговорността за всички решения, които съм взимал, заяви кметът и подчерта, че стъпка по стъпка се предприемат различни действия в сферата на чистотата и събираемостта на такса смет. Според Белишки е некоректно да се правят аналогии между ОП „Чистота” и „ВиК-П” ЕООД, които са с различен статут. Не бива да се настройват хората един срещу друг, като например баба Пенка с кърпичката и бизнеса, изтъкна още градоначалникът, коментирайки едно от изказванията на сесията ОбС на 28 ноември. В тази връзка бе изтъкнато, че се прави всичко възможно за събиране и на недоборите, но има фирми, които вече нямат дейност, такива, които са закрити, случаи с изтекъл давностен срок и сумите от тях си се водят дължими. Нов програмен продукт, с който работят специалисти в администрацията, се очаква да допринесе за отчитане на подобрение в тази насока.
Част от заключителните думи на кмета на общината бяха, че е готов да седне с експертите си от администрацията от едната страна на масата и общински съветници от другата и, ако те имат по-добър вариант, да го предложат. Белишки допусна, че отчисленията, които са основната причина за увеличение на такса смет, могат да не се плащат, добавяйки, че тук вече може да се направи аналогия с „ВиК-П”ЕООД, което по подобен начин си „спестявало” средства и сега те се плащат с лихвите. Искаме да сме коректни към държавата, подчерта и зам.-кметът Георги Павлов, а Белишки го допълни с пример от друга община от областта, която, за да избегне плащания, е фалирала предприятието си, което се грижи за чистота, и си е направила ново. И ние ги знаем тези хватки, но не искаме да ги прилагаме, коментира кметът Белишки.

Вижте още

Стоян Бодуров е назначен за зам.-кмет на Община Панагюрище

Днес ВриД кметът на община Панагюрище Петър Каменски представи на държавните и общинските служители в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.