Такса смет бе приета с мнозинство „на ръба”

С мнозинство на ръба – от 11 гласа „за”, вчера, 28 ноември, бе прието увеличението на такса битови отпадъци и план сметка за необходимите разходи за 2014 година от Общинския съвет.

Обсъжданията продължиха над час, като първа председателката на екокомисията в ОбС Пенка Пиперкова обясни, че тя и колегите й не са взели решение, защото въпросът им е внесен за разглеждане три дни преди заседанието на ОбС. От името на икономическата комисия Христо Шиндаров съобщи, че предложението на Общинска администрация за увеличение на таксата с 0,7 промила в частта изграждане, поддържане и експлоатация на депа за битови отпадъци е прието единодушно. Шиндаров уточни, че с Закона за местните данъци и такси, в преходните и заключителни разпоредби е записано, че до края на юни 2014 година Министерски съвет и Националното сдружение на общините трябва да изготвят нова методика за таксата. И след тези по-скоро „протоколни” изказвания, започна дебатът.
Председателят на групата на БСП Станимир Велчев отправи упрек – „отново сме изправени пред нещо, което се случва две години – в последния момент се внасят документи за разглеждане на сесия, и то не на каква да е тема”. Велчев подчерта, че такса битови отпадъци не е елементарен акт и акт на сумиране на числа, а трябва да е резултат от задълбочен анализ, който съветниците да могат да направят поне на няколко свои заседания. „Не съм убеден, че това, което казвам има някакво значение – подобни неща казах и миналата година”, заяви от микрофона в зала още шефът на социалистите. Това решение се взима в последния момент, заради решение на Правителството, което е на БСП, отвърна Томи Наплатанов от ГЕРБ. Велчев го репликира да не намесва Правителството, защото разходите които правели в ОП „Чистота” за миналата година се знаят. Председателят на ОбС Веселина Зумпалова-Ралчева започна с думите, че въпросът е важен и засяга всички граждани, но не е трябвало да се оставя за последния момент. Ралчева изрази опасение, че не за пръв път тежестта ще се поеме от изрядните платци. Според нея равномерното разпределяне на финансовата тежест може и да е най-правилно, но заради ограниченото време за разглеждане, част от съветниците не са имали възможност да се убедят в това.
На няколко пъти в отговора си, кметът на общината Никола Белишки каза, че предложението на администрацията произтича от сериозен анализ и не е вярно, че не се знае за какво се харчат парите на гражданите – всеки месец има справки от управителя на ОП „Чистота”, които показват как се изразходват средствата по дейности, подчерта той. Градоначалникът обясни, че промяната се налага заради приетата по-висока сума за тон отпадъци, които се депонират. Парите се превеждат на Регионалната инспекция по околната среда и водите. За 2011 година местните власти са плащали по 3 лева за тон боклуци, през 2012 година сумата скача на 9 лева, през 2013 година е 15 лева, а през 2014г. информацията е, че ще е 22 лева. Въпреки че, това се тиражира като постигната договореност между екоминистерството и Националното сдружение на общините, към момента в наредба на МОСВ сумата за отчисления е 35 лева и не е променена на 22 лева, уточни Белишки. Томи Наплатанов допълни, че Община Панагюрище е единствената, която си плаща тези пари в пълен размер, давайки за пример редица други местни власти от областта, които не го правят.
В средата на месеца национални медии съобщиха за договероното между сдружението на общините и ресорното министерство за въпросните отчисления, които според евроизисквания трябвало да нараснат до 95 лева за тон отпадъци до 2020 година.
Зам.-кметът Георги Павлов обясни, че за настоящата година размерът на отчисленията се очаква да е приблизително 168 000 лева, а за 2014 година се очаква да е 260 000 лева. Кметът Белишки анализира, че при такса от 35 лева, Общината ще трябва да заделя и плаща на държавата около 390 000 лева.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.