неделя , 28 април 2024

Остават 25 дни до Рождество Христово

Клонка имел свързва влюбените за цял живот, а враговете сдобрява и ги превръща в приятели. Магическите свойства на едно растение са част от вълшебствата на коледните празници.

В традициите на много европейски народи клончето имел, прикачено над вратата на дома по Коледа, носи любов и здраве и запазва щастливите дни в семейството. Ако влюбена двойка се целуне под такова празнично венче от имел, то близките много скоро трябва да очакват сватба.
Делничната истина за имела не е поетична: паразитно растение с жилаво стебло и бледи плодчета. Човек може да го види в короните на дърветата след есенния листопад – рехави зеленикави топки, които пият жизнени сокове от кората на дървото-приемник. Имелът живее „на гърба” на широколистни растения – ябълки, кестени, липи. Може да се срещне и в иглолистните гори. Именно неговата устойчивост и способност да оцелява на практика при всякакви обстоятелства кара хората да мислят, че владее тайната на вечния живот. По тази причина сокове и извлек от имел се използват в състава на различни лекарства на билкова основа.
Друидите – жреците на митичните келти, са го използвали в своите ритуали. Християнството се опитало да се освободи от натрапчивия образ, но тягата към вълшебното растение била неизкоренима, също като самия имел. Понякога вярата, че има лек за физическа или душевна болка, каквато и да е тя – тази вяра е истинската панацея и ключ към всяко изцеление.
Източник: chudesa.net

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.