неделя , 28 април 2024

Остават 26 дни до Рождество Христово

Все още най-честият отговор, когато попитате някого кое растение свързва с Коледа, е Елхата, но напоследък в България все повече като емблематични за най-големия зимен празник се утвърждават и още две растения – Коледната звезда и Имелът.


Коледната звезда носи едно дълго латинско наименование – „Euphorbia pulcherima”, което ще рече „най-красивата”.
Мексиканците първи я нарекли „Коледна звезда”. Легендата разказва, че през 16 век бедно мексиканско момиче решило да почете Исус Христос за рождения му ден – Коледа, като остави подарък пред една от неговите статуи в малко мексиканско градче. Но то не притежавало нищо и всъщност нямало какво да му подари. Един Ангел господен, трогнат от добрите намерения на бедното момиче, решил да помогне и му пошепнал насън: „Исус ще приеме всеки дар, стига да е от сърце”. Тогава момичето набрало диви цветя от полето и ги поставило молитвено пред статуята на Божия син в църквата.
И чудото станало – на Бъдни вечер от дивите цветя израснали кърваво червени листа, които приличали повече на цветове. Така се появила на бял свят красивата Коледна звезда.
Източник: 2elshi.blogspot.com

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.