понеделник , 13 май 2024
Водещи новини

100-процентово увеличение на таксата за кофа за смет?!

Около 143 кг. боклук генерира средно всеки жител на България, припомни зам.-кметът на община Панагюрище Георги Павлов на заседанието на комисията по селско и горското стопанство на 26 ноември. Срещата на съветниците бе заради предложението на Общинска администрация – Панагюрище през идната 2014 година налогът за боклук да се увеличи с 0.7 промила.

Присъстващите 4 съветника на заседанието: Пенка Пиперкова от „За свободна община”, председател на комисията, Станимир Велчев от БСП, Галина Богоева и Радка Кроснарова от ГЕРБ плюс председателят на Общинския съвет Веселина Зумпалова-Ралчева изразиха несъгласие с начина на работа от страна на Общинска администрация. Тя представила предложението си за увеличение на 22 ноември, а крайният възможен срок за вземане на решение от Общинския съвет е краят на ноември /в конкретния случай 29 ноември, петък/. „За мен това е недопустимо. Ще остана, но ще гласувам против, защото можеха да се разработят и дебатират различни варианти. Яд ме е, че не ги коментираме тези неща”, реагира Станимир Велчев и емоционално допълни: „Нашата комисия никой не я бръсне за нищо, а същността на таксата за смет се разглежда в тази комисия. Целесъобразността на решението се взема тук. Изразявам категоричното си несъгласие с начина на работа. Има две важни такси, които определя Общинският съвет – за водата и за сметта, и на нас ни се подава информация в последния момент от администрацията… Две години тази комисия категорично се пренебрегва. Аз трябва да ги погледна тези цифри. Общинското ръководство трябва да си свърши неговата работа и да ни праща данните минимум 10 дни преди сесия. Всяка година се разправяме с едно и също! Аз се чудя как комисия БИО е гласувала тези такси за 15 минути!”
„Аз съм длъжна да свикам сесия, иначе излиза, че бойкотираме”, обясни Веселина Зумпалова-Ралчева и изрази изненадата си от някои предложения за увеличение на таксата. „Най-големият проблем е, че се качва със 100% таксата за кофа, а, доколкото знам, има подадени над 1000 декларации от хората. И сега ние ще се окажем супер некоректни спрямо тях”, възнегодува първият сред равни. От коментарите на съветниците стана ясно, че предложението на общинското ръководство е налогът за частни имоти да се вдигне с 50%.
Разяснение на ситуацията с ненавременното внасяне на предложението за увеличение на такса смет направи зам.-кметът Георги Павлов. Той се извини на съветниците, че в последния момент е подадено предложението  и пое ангажимент това да не се повтаря. Павлов съобщи, че общинското ръководство е възнамерявало да не се увеличава таксата за смет и се е надявало до последно държавната власт да не увеличава таксите, които внасят общините в държавната хазна. Това обаче не станало и кметският екип бил принуден да прибегне до предложението за увеличение. Ако Общинският съвет на утрешното си заседание /28 ноември/ не гласува увеличението, има два варианта – Общината да не си изпълнява задължението към държавната власт и общинското предприятие „Чистота” догодина „да изгърми”.

 

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.