Водещи новини

2013 год. – 17.6% жени в управителните органи. До 2020 год. трябва да бъдат 40%

Фирми, регистрирани на фондовите борси в Европейския съюз, ще трябва да използват открити процедури за наемане на персонал, така че до 2020 г. най-малко 40% от техния неизпълнителен персонал да бъде съставен от жени, се казва в проект за директива на ЕС, гласуван от Европейския Парламент вчера – 20 ноември. Това разпространи  българската редакция на Пресслужбата на Европейския парламент.

Депутатите предлагат компаниите, които не успеят да въведат подобни процедури, да бъдат подведени под отговорност. През 2013 г. само 17,6% от неизпълнителните членове на управителни съвети на най-големите компании в ЕС са жени. „Ние приехме една логична резолюция и изпратихме ясен сигнал към Съвета, но също така и към европейската общественост и всички заинтересовани страни“, е заявил съдокладчикът Роди Краца-Цагаропулу (ЕНП, Гърция), от Комисията за правата на жените. „Резолюцията изяснява и подобрява откритата, прозрачна процедура за назначаване на неизпълнителни членове на управителния съвет, на компаниите чиито акции се предлагат на финансовите пазари. Парламентът си е свършил работата, а сега е ред на Съвета да продължи напред и да завърши настоящата директива, заедно с нас и с Комисията, преди изборите за Европейски парламент, така че да се придвижим по-близо до равенството между половете в европейските компании. Това ще покаже на нашите граждани, че ние се борим срещу дискриминацията, за равни възможности за всички на пазара на труда“, е акцентирал съдокладчикът Евелин Регнер (С&Д, Австрия) от Комисията по правните въпроси.                                                                                   Евродепутатите призовават държавите членки да гарантират, че дружествата, регистрирани на фондовите пазари, ще предприемат ефективни и обвързващи мерки за равен достъп на жените и мъжете до управителните органи, така че да се гарантира, че до 2020 г. най-малко 40% от позициите, без тези на изпълнителните директори, да са заети от жени. Публичните дружества ще трябва да постигнат тази цел още през 2018 година. Когато кандидатите са с еднакво добра квалификация, следва да бъде даван приоритет на кандидата от по-слабо представения пол. Членовете на ЕП подчертават, че квалификацията и заслугите трябва да останат основните критерии.
По темата сериозна активност има българският евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел. При срещата си на 13 ноември в Европейския парламент с представители на 15 регионални медии от България Мария Габриел обяви, че не приема използването на думата квота в конкретния казус, защото е обидно жената да бъде определяна с тази дума /жена квота/. Трябва да бъде намерен баланс и работим заедно мъже и жени, за да вървим успешно напред, каза Мария Габриел и заяви, че продължи активната си дейност в борбата с клишетата. Мария Габриел е зам.-председател на ЕНП жени. 

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.