събота , 20 април 2024

Кой ще ни лекува?

Все по-често този въпрос изниква след разпространяване на статистиката, че средно около 500 лекари годишно напускат страната, и почти двойно повече медицински сестри.

Проблемът е колкото финансов, толкова и принципен.
От дир.бг днес публикуваха информация за статия на Би Би Си, в която български лекар обяснява причините, поради които смята, че трябва да напусне страната – „Ако остана тук, трябва да върша неща, които не искам да правя. Трябва да оперирам хора заради парите – хора, които не се нуждаят от операции. Да, така стоят нещата тук с корупцията. Ако не го направя, няма да оцелея като лекар в България”. И това са думи на лекар от известна столична болница. Имената не са важни. Важни са принципите, които иска да спазва медикът. А те най-общо се свеждат до няколко думи – да работи професионално, без да е необходимо да пренебрегва или потиска етичните си разбирания.
Редица специалисти ще бъдат посрещнати с повече от добре дошли от 1 януари 2014 година, когато българи и румънци ще могат да работят свободно в страните от Европейския съюз. Сред тях са лекарите и медицинските сестри. И ако сега се виждат очертанията на проблема, само след няколко години, сърцевината му ще ни е застигнала. Нерядко ние като възрастни си налагаме да търпим, но за най-уязвимата група – децата, за самолечения и дума не може да става. Обаче има надежда – като лични лекари в Пазарджик вече работят няколко индийци.
Д-р Радослав Наков, председател по външните въпроси на Асоциацията за развитие на медицинска общност, изразява позицията си – „Не молим за заплати като тези в Западна Европа – просто ни оставете да живеем по-добър живот – като другите постомунистически страни като Чехия и Полша. Във Великобритания, когато кажеш, че си лекар, веднага си уважаван от обществото, което не се случва тук. Смятам, че страни като Германия и Великобритания ще приемат едни образовани имигранти като нас”. Последното е сигурно, докато желаният по-добър живот – не.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.