Водещи новини

325 милиарда евро инвестиции в европейските региони

Основните правила и регламенти за прилагане на кохезионната политика на Европейския съюз за периода 2014—2020 г. бяха одобрени от Европейския парламентна 20 ноември в Страсбург.

В компромисното споразумение със Съвета /след трудни преговори, продължили повече от година/ депутатите осигуриха значително финансиране за регионите на ЕС, за да могат да инвестират в проекти за развитие при по-справедливи условия. Това разпространи българската редакция на Пресслужбата на Европарламента. Евродепутатите са намалили и бюрократичните изисквания при кандидатстване за средствата, които са крайно необходими в този момент на икономическа криза.

 „Държавите членки и регионите ще могат да се съсредоточат върху въздействието на програмите и проектите и да се тревожат по-малко за административните подробности“, е заявил председателят на комисията за регионално развитие и основен преговарящ за Парламента относно кохезионната политика Данута Хюбнер (ЕНП, Полша). Политиката на сближаване ще продължи да бъде основният европейски източник на публично финансиране в рамките на многогодишната финансова рамка за периода 2014‑2020 година. Новите правила поставят ударение на необходимостта да се инвестира разумно. „Синхронизирането на новата политика на сближаване със стратегията „ЕС 2020“ е ключова. Инвестициите в интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж ще ни доведе към икономическо, социално и териториално сближаване“, е казала още г-жа Хюбнер.
 „Петте фонда, обхванати от общия регламент, представляват централната инвестиционна рамка на бюджета на ЕС. Кохезионните фондове ще се превърнат от инструмент за компенсиране и преразпределение в целенасочен инвестиционен инструмент, основан на знанието, устойчивото развитие и работните места“, е подчертал Ламберт ван Нистелрой (ЕНП, Холандия), съдокладчик за регламента.
 Нова „обща стратегическа рамка“ ще осигури единни правила за петте основни фонда за развитие на ЕС. Също така, новите правила ще концентрират инвестициите в малък брой теми, свързани с целите на „Европа 2020“ (стратегия на приоритетен растеж на ЕС). Това ще създаде критична маса за по-добри резултати.
Депутатите са заложили гаранции, че предоставянето на финансиране ще е свързано по справедлив начин с доброто икономическото управление. Тези мерки могат да доведат до спиране на средствата от фондовете в случай на национален макроикономически дисбаланс или прекомерен бюджетен дефицит. За в бъдеще Парламентът ще може да упражнява правото си на контрол над всички решения, засягащи спирането на средствата, чрез структуриран диалог с Европейската комисия. В допълнение – всяко спиране на средства ще бъде съобразено със социалните и икономическите условия в съответната държава членка.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.