петък , 19 април 2024

Почитаме будителите с поход до „Красен” и издигане на най-дългия национален флаг

Празникът днес в Панагюрище ще започне в 9.00 часа с благодарствен молебен в църквата „Св.Въведение Богородично”. В 10.00 часа от болницата ще потеглят участниците в похода към крепостта „Красен”,

, където по идея на Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджъмнт и туризъм в 12.00 часа ще бъде издигнат най-дългият национален флаг в общината. По същото време – от 10.00 до 11.00 часа, ученици от училищата в града ще поднасят цветя пред паметниците на народните будители, както и пред паметните плочи в Стената на славата в двора на Историческия музей.
Във всички детски градини  в града ще има открит урок „Чест и слава, вам, будители народни!”
След обяд в 17.00 часа в камерната зала на театъра ще бъдат наградени учениците от конкурса за мултимедиен проект „Моят славен панагюрски будител”
За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. През 1923 г. с указ на цар Борис III Първи ноември  е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. 
През 1945 г. празникът е забранен.Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 г., когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната. Празникът е посветен е на делото на книжовниците и просветителите, съхранили през вековете духовните ценности на нацията.

Вижте още

До 31 март е записването за конкурса „Оборище – факел на свободата“2024

Деветият  Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия и проза  „ОБОРИЩЕ – ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.