Медици блокираха за кратко пътя Панагюрище-Пазарджик

За десетина минути, малко след 12.30 часа, днес лекари и медицински сестри и работещи в Многопрофилна болница за активно лечение „Събо Николов” блокираха пътя Панагюрище – Пазарджик, до входа на лечебното заведение. Около 40 медици се солидаризираха с протеста на колегите си от Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н.И.Пирогов”, обявен за същия час.

Причина за недоволството на медиците са заплатените от здравната каса 80% от заработените от тях средства за септември, както и опасността това да се случва и за следващите три месеца от годината. Представители на болницата обясниха, че като цяло проблем с изплащането на възнагражденията няма, но се трупат дългове към доставчиците, което създава опасност от запориране на сметките им.
Управителят на „Събо Николов” д-р Мая Влайкова обясни, че лечебното заведение е в по-особена ситуация, заради стартиращата приватизация и липсата на коректност от държавата може да е препъни камък за бъдещия приватизатор. В област Пазадржик единствено от панагюрската болница протестирали.
Над 15 водачи на автомобили, камиони и автобуси изчакаха търпеливо протестиращите да освободят шосето, а някои от тях шумно надуха клаксони и вдигайки палец показаха, че одобряват действията им. Медиците споделиха, че акцията им едва ли ще остане единичен случай – в следващите дни ще очакват решенията на Българския лекарски съюз, след което вероятно отново ще изразят организирано своето недоволство.

Вижте още

Първа по рода си безплатна национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започна в цяла България

Впечатляващата с мащаба и общественото си значение кампания „Заедно срещу рака на дебелото черво“, инициатива на Фондация …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.