Обновяват рейтинговата система на висшите училища

Ново издание на рейтинговата система на висшите училища в Република България (http://rsvu.mon.bg/RSVU/) се очаква да бъде подготвено за публикуване до края на годината, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

В обновеното издание на рейтинга се предвижда да бъдат запазени използваните досега близо 50 различни показатели, разпределени в 6 групи, които измерват качеството на учебния процес, научната дейност, реализацията на завършилите, престижа на висшите училища, състоянието на учебната среда и удовлетвореността на студентите от социално-битовите и административните услуги. Предвижда се появата и на нови индикатори, свързани с разширяването на информационната база за оценка на научните публикации и включването на работодателите, преподавателите и служителите във висшите училища сред изследваните групи наред със студентите.
Уеб платформата на рейтинговата система ще има обновен дизайн и ще предложи серия допълнителни възможности за проследяване и визуализиране на промените и тенденциите в представянето на висшите училища в различните издания на рейтинговата система според стандартизираните класации и по отделните индикатори в системата. Потребителите ще получат и достъп до обобщени данни за реализацията на завършилите по професионални направления, включително относно средния осигурителен доход, нивото на безработица, дела на осигурените сред тях, както и информация за това каква част от завършилите работят на позиция, за която се изисква висше образование. За първи път рейтинговата система ще включи и информация за най-често упражняваните професии от завършилите по професионални направления и висши училища.

Вижте още

Днес църката почита Св. Сава Освещени

Православната църква посвещава 5-ти декември на светеца Св. Сава Освещени, построил в края на живота …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.