Водещи новини

Приеха правилата за приватизация на болницата

Предложенията на Общината за провеждане на конкурс за приватизация на 90% от Многопрофилна болница за активно лечение „Събо Николов” прие единодушно на 8 октомври Комисията по бюджет и икономика на общината към Общинския съвет.

 
Цената за придобиване на голяма част от общинското търговско дружество е 3 351 139 лева, които, по решение на старейшините, ще трябва да бъдат платени в рамките на един месец от подписване на приватизационния договор. Парите ще трябва да са собствени средства и да са с доказан със специална декларация произход.До конкурса няма да се допускат офшорни дружества или такива с просрочени задължения към общината или държавата. В документите ще има изискване на запазване предмета на дейност на болницата, както и запазването на съществуващите към момента отделения.                                                                            
Парите от приватизационната сделка ще постъпят във фонд, създаден от Общинска администрация за целта, и ще могат да бъдат харчени само за лечебни заведения.
Преписката за предстоящата приватизация на МБАЛ „Събо Николов” бе внесена в Общинския съвет на 4 октомври и съдържаше проект за решение, конкурсна документация и актуализиран правен анализ.
По различни причини приватизацията на болницата четвърти месец закъснява. Съгласно времевия график на проекта тя трябваше да приключи до края на юни 2013 година. На повечето предприемачи е ясно, че това са прогнозни графици и тревожността е излишна, ако не нарушава в голяма степен плановете на бъдещия инвеститор.
Приватизационната процедурата е последен елемент от подготвителния план за изграждане на модерен медицински комплекс в Панагюрище. Решение за учредяване на джойнтвенчър между Община Панагюрище, „Асарел-Медет” АД и частни инвеститори с цел изграждане на Център за лъчетерапия бе взето още миналата година от Общински съвет – Панагюрище. Пак тогава се стигна и до решение за откриване на процедура за едновременна приватизация на МБАЛ „Събо Николов” и ДКЦ с ясно разписани изисквания към кандидат-приватизаторите. Учредено бе и новото дружество „Асарел Панагюрище Здраве” ООД с управител д-р Борислав Ацев. В момента дружеството работи по подбора на медицинските кадри и обучението на част от тях в чужбина.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.