Водещи новини

Почина Вилфрид Мартенс, председател на ЕНП

„Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) и бивш премиер на Белгия Вилфрид Мартенс е починал тази нощ”, обявиха днес сутринта български медии. Мартенс е издъхнал в дома си в Локерен, северозападно от Брюксел.

 
Преди 3 години „Сиела софт енд паблишинг” АД издаде автобиографичната книга на покойния Вилфрид Мартенс със заглавие „Европа: Боря се и превъзмогвам”, която бе представена в България.
Предговорът на книгата е от германския канцлер Ангела Меркел, а предговорът към българското издание от Бойко Борисов, премиер на България от лятото на 2009 до февруари 2013 година.
В предговора към „Европа: Боря се и превъзмогвам” Ангела Меркел, която  на провелите се  22 септември 2013 година парламентарни избори в Германия спечели трети мандат, пише:
„Вилфрид Мартенс е един от най-изтъкнатите белгийски държавници през последните 50 години… Още от млади години е непоколебим европеец… Особено важно е това, което той прави за европейската и световната християндемокрация. Мартенс е член основател на Европейската народна партия /ЕНП/, председател на Програмната й комисия от 1976 до 1977 г. и председател на партията от 1990 г. насам…  Целият му живот и неговата политическа кариера се свеждат фактически до борбата за обединяване на хората и за търпимост помежду им в духа на християндемокрацията…”
От 1979 до 1992 г. Вилфрид Мартенс управлява девет правителства на различни коалиции в Белгия.
Дълбок поклон пред светлата му памет!

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.