Водещи новини

Сбъдването на една мечта

Скъпа г-жо Велева, една моя, а може би и Ваша мечта се сбъдна – да посетя музея на Ане Франк в Амстердам! Изпращам Ви тази картичка с благодарности за онова любопитство, което успяхте да събудите у мен към съдбата на невинна жертва на Втората световна война. Поздрави! К.Б.”

Това пише до бившата си учителка по български език и литература в ОУ „20 април” Соня Велева, нейна ученичка, десет години след първия си прочит на „Задната къща” – книгата-дневник на момиче, изживяло ужаса на войната. Разбрах, че съм работила за стойностните неща, развълнувано сподели вече пенсионираната преподавателка, спомняйки си създаването на клуб „Ане Франк” и интересът на децата към книга, която дори не е в задължителния им списък. Няколко десетки деца през годините като извънкласно четене заедно с г-жа Велева се запознават не само със „Задната къща”, а в последствие и с културата на евреите.
Неслучайно, „Задната къща” е най-популярната книга в света, писана от дете. Тя е публикувана в 55 страни, в тираж над 25 милиона екземпляра. В книгата нищо не е измислено. „В трудни моменти като тези идеалите, мечтите и надеждите са разрушавани от грозната реалност. Истинско чудо е, че все още не съм изоставила своите идеали. Те изглеждат толкова абсурдни и непрактични в това време. Въпреки това аз се придържам към тях, защото вярвам, че дълбоко в себе си хората са добри”– пише Ане в дневника си.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.