110 години вестник „Оборище“

На днешния 4 октомври през 1903 година излиза първият брой на панагюрския вестник „Оборище”. Издава го служителят в Панагюрското градско управление Стоян Власаков. Будното му съзнание и вродената му борбеност срещу злото го карат да търси отдушник. Така преди повече от век Стоян  Власаков с оскъдни средства дава живот на вестник „Оборище”.

Но характерът на изданието не е по нрава на тогавашните управници и Стоян Власаков е уволнен. Заминава за столицата и на 3.12.1905 г. е един от 10-ината журналисти, които създават първото дружество на столичните журналисти. Стоян Власаков го уволняват, но създаденият от него вестник продължава пътя си. Както в началото, така и днес – повече от веквестник „Оборище” отразява без омраза и лична злоба всяка отрицателна проява на нашия живот. Настоящият екип на вестник „Оборище” не забравя, че „най-добре служи на своя народ онзи, който служи на истината, и еднакво вижда и сочи доброто и злото в него. Защото едностранчивостта и заблужденията винаги скъпо се плащат – рано или късно.”
Вестник „Оборище”. Повече от век.
Върху хилядите му страници поколения журналисти са отмервали пулса, духа и нравите на времето.
Повече от век вестник „Оборище” е неотменна част от историята на община Панагюрище – духовна, културна, икономическа.
Повече от век вестник „Оборище” е историческият дневник на живота на панагюрци – в цялото му многообразие.
Не случайно изграденото доверие в столетното „Оборище” е толкова силно, че, въпреки нечии храчки и клевети в днешното безскрупулно време, то стои устойчиво на пазара и няма срок на годност.
Вестник „Оборище” ще го има дотогава,
докато читателите му се доверяват и го търсят на пазара. Независимо от мнението на този или онзи съветник, кмет или бизнесмен.
Като главен редактор на столетния вестник „Оборище”
ПОЗДРАВЯВАМ ВСИЧКИ,
които са му служили, за да достигне такава завидна възраст
и да се превърне в една от ДУХОВНИТЕ ЕМБЛЕМИ
на община Панагюрище!
На многая лета! 

Вижте още

Панагюрище отбеляза годишнината от рождението на Райна Княгиня

Днес Панагюрище отбеляза 168 години от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова. Пред  паметника й на едноименния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.