понеделник , 20 май 2024
Водещи новини

Нов конкурс за общинските медии с понижени критерии

Прекратява се предишната процедура за избор на управител на „Оборище” ЕООД и се обявява провеждането на нова. Това решиха на редовното си заседание на 26 септември общинските съветници. На предишния конкурс се беше явил само един кандидат от Велинград /бивш зам.-областен управител от ГЕРБ/,

който не беше допуснат от изборната комисия до интервю /третият етап от конкурса/ поради недостатъчно добро представяне откъм бизнеспрограма. През лятото съветниците поставиха като изискване образователният ценз да е магистърска степен. Сега „отстъпихме крачка назад в образованието. Това явно е било пречка за явяване на кандидати. Другите промени не сме ги дебатирали”, призна председателят на просветната комисия Недялка Наплатанова. Изискванията към бъдещите кандидати за управител на „Оборище” ЕООД обяви председателят на комисията по бюджет и икономика Илия Анчев, който също призна за отстъпление, касаещо конкретиката в „основните стратегически услуги”.Съветниците решиха заплатата на бъдещия управител на общински медии да е три и поломина минимални работни заплати за страната, а гаранцията, която трябва да внесе в касата на общината, да е двумесечното му възнаграждение, което в настоящия момент ще рече 2 170 лева.

Бизнесзадачата за целия период на управление е 2% от нетните приходи.
Председателят на Общинския съвет Веселина Зумпалова-Ралчева припомни на колегите си, че до края на годината „Оборище” ЕООД трябва да има нов управител, тъй като има подадено предизвестие за освобождаване от настоящия – Павлина Вайсилова. Зумпалова определи като „прибързано” решението за по-ниска образователна степен. Тя обърна внимание, че нещата са се променили и е необходимо „да се направи дебат за визията на трите медии”. Първият сред равни подчерта, че образователната степен магистър е характерна за всички видове конкурси. „Мисля, че чакаме кандидатите за изяснят бъдещето на това дружество и тези три медии”, заключи председателят на ситипарламента.
Съветникът от ГЕРБ Томи Наплатанов застъпи обратната позиция за образователната степен. „Колкото по-широко отваряме врати, когато младежката безработица е толкова голяма, толкова по-добре. Дори да се яват 10-15 човека, какво лошо има?… Важното е да отворим малко по-широко вратите. Може пък някой да дойде отвън. Едва ли между нас има толкова експерти… Да направим едно социологическо проучване. Да чакаме да се явят компетентни експерти, които да ни дадат формулировката…”
Председателят на групата съветници от „За Свободна община” Надежда Пърлева подкрепи мнението на Наплатанов с думите: „Склонна съм да приема позицията на г-н Наплатанов за образователната степен да не е пречка. Да се даде възможност на повече хора да се явят и да се получат достатъчно добри идеи за развитие на вестника, кабелното радио и тв студиото”.

Вижте още

Стоян Бодуров е назначен за зам.-кмет на Община Панагюрище

Днес ВриД кметът на община Панагюрище Петър Каменски представи на държавните и общинските служители в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.