петък , 26 април 2024

128 години от Съединението в Панагюрище

Съединението е продължение на епичната борба на българите за обединение, то маркира нов етап в новото ни държавно съществуване, бе част от словото на директора на Историческия музей доц. д-р Атанас Шопов, произнесено днес пред паметната плоча пред Община Панагюрище. Д-р Шопов припомни панагюрското участие в събитията от 1885 година, когато

Тодор Хаджикирилов, Събко Милков и Антон Оряшков са в основата на бунт срещу изкуственото разделение на Княжеството с Източна Румелия, в която попада и Панагюрище. Цитиран бе Захари Стоянов, който в своя дописка признава важното значение на панагюрци в съединисткия акт.
Преди д-р Шопов благодарствен молебен отслужи архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия протоерей отец Атанас Манолов. Цветя и венци бяха поднесени от народния представител Христо Калоянов, кмета на общината Никола Белишки, председателя на Общински съвет Панагюрище Веселина Зумпалова-Ралчева, общински съветници, фирми и организации.
Церемония по издигането на националното знаме е обявена за петък, 6 септември –Съединението на България, от 18.30 часа на площад „20 април”.

Вижте още

Жив си в нас, Апостоле!

Със свеждане на глава и минута мълчание десетки граждани на Панагюрище днес изразиха своята признателност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.