четвъртък , 9 май 2024

Увеличава се броят на зависимите от алкохола

350 000 българи са алкохолно зависими, но само 1% от тях се лекуват.

Това обяви на семинар по темата д-р Александър Канчелов, специалист по лечение на алкохолна зависимост, цитиран от Дарик радио. Според лекаря за едно стандартно питие се приема чаша вино, малка бира или 25 милилитра концентрат дневно. Все повече българи обаче пиели редовно всеки ден в пъти повече от стндартната доза, като 30% от мъжете и 20% от жените вече са в сериозен риск.  
През май 2012 година бе съобщено, че 215 000 българи са зависими от чашката, като 180 000 от тях са мъже, а останалите 35 000 са жени. Данните бяха от доклад, представен на дискусия за алкохолната зависимост в Европа, в който се посочваше, че в България няма национална стратегия за превенция и лечение на алкохолната зависимост. Ако съобщените данни от д-р Канчелов са верни, излиза, че само за година броят на зависимите от алкохола в България се е увеличил с близо 50%. България се нарежда на шесто място в света по консумация на концентрати.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.