Водещи новини

Само една пълна шестица по български

Добър 3.901 е средният успех на седмокласниците от областта на теста за национално външно оценяване по БЕЛ (3.727 през 2012 г.), съобщиха от Регионалния инспекторат по образование. Най-голямо постижение от двата модула – 99 точки или отличен 5.963, има само един ученик.

Нито един не е събрал максималния брой точки (65) от задължителния модул, един е получил 64.5 и един – 64 точки. От явилите се на изпита 2 468 ученици 443-ма са с двойки, 424 са показали среден успех, 710  – добър, 747 – много добър, и 144  – отличен.
Данните са близки до тези от предходните 2 години. Увеличение е отбелязано при учениците, показали резултат „много добър” – 5% в сравнение с миналата година.      Общото впечатление на експертите е, че седмокласниците са се справили много добре със задачите, които изискват извличане, съпоставяне и тълкуване на определена информация от даден текст, както и с тези, които проверяват знания за лексикалното значение на думите и на фразеологичните съчетания. Затруднения има при тестовите задачи със свободен отговор, особено при тълкуване на посочен израз от литературна творба.
В допълнителния модул – преразказ на „Акулата” на Лев Толстой от името на герой, са се пробвали 65% от седмокласниците (с 5% повече от 2012 г.), но едва трима са постигнали максимума от 35 точки. Някои от изявилите желание да работят по този модул впоследствие са се отказали и са предали празни листове.Отказът от работа по втория модул и слабостите при създаването на текст са сред причините за получените слаби оценки, коментират експертите. Предстоящият задълбочен анализ на резултатите ще идентифицира проблемните ядра с оглед бъдещи мерки за тяхното преодоляване.

Вижте още

Наградиха участниците от детските полицейски управления

Доброволците от детските полицейски управления при ОДМВР-Пазарджик получиха много награди от участието си в Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.