петък , 26 април 2024

Петиция срещу връщане на стария режим за тютюнопушене

Днес – 31 май, е Световен ден без тютюнопушене, който по идея на Световната здравна организация /СЗО/ се отбелязва в целия свят от 1998 г. СЗО и Европейският съюз следват всеобхватна политика за ограничаване на тютюнопушенето. България се присъедини активно към тази политика  с въвеждането на пълна забрана за пушене на закрити и някои открити обществени места от 1 юни 2012г.

Основна цел на Световния ден без тютюн е да насърчава защитата на настоящите и бъдещи поколения не само от разрушителните здравни последствия, а и от социалните, екологични и икономически бедствия, свързани с употребата на тютюн и излагането на тютюнев дим. Представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и депутати от БСП обаче се обединиха на 27 май 2013 г. около идеята да бъде върнат стария режим за тютюнопушене в заведенията, където да има зали за пушачи и непушачи.
Тази възможност допусна и избрания вече премиер от левицата Пламен Орешарски, за когото национални медии твърдят, че бил заклет пушач. 
По повод връщането на стария режим за тютюнопушене, недоволни инициираха петиция в интернет срещу връщането на пушенето в заведенията. Десетки хиляди вече са се подписали в нея. Петицията „Не на връщането на цигарения дим в заведенията“ е в отговор на започващите дискусии за промяна в Закона за здравето, която касае пушенето на обществени места, предаде Дарик радио. 
В същото време интересен е фактът, че в проучване на НЦИОМ през януари 2013 г. одобрение към въведената забрана за пушене на обществени места изразяват 61% от запитаните, а неодобрение – 39%. 
Какво да знаем за цигарите?
Повече от 4000 химични вещества се съдържат в тютюневият дим. Много от тях са токсични, други са радиоактивни, а над 40 причиняват рак. Причината за това е високата температура, до 900C, която се развива в димящият край на цигарата при вдишване. Около 85% от тютюневия дим в затворено помещение се дължи на страничен димен поток. В него се съдържа 2 пъти повече никотин, 5 пъти повече въглероден оксид, 3 пъти повече канцерогена безпирен.
Никотинът е главната причина за създаване на психическа и физическа зависимост. Посредством белите дробове и кръвоносните съдове никотинът достига до мозъка за 7 секунди от запалване на цигарата. Той води до увеличаване скоростта на кръвния ток, поради стесняване на кръвоносните съдове, повишаване стойностите на артериалното налягане, което кара сърцето да работи по-учестено и да изисква повече кислород.
Действието на никотина може да бъде една от причините за внезапна смърт при интензивни пушачи на средна възраст.
Катран пък е маслена комбинация от 60 вещества, които причиняват рак. Уврежда белодробните тъкани. Оцветява пръстите и зъбите.
Въглеродният окис, който е силно отровен газ, изтласква кислорода от червените кръвни клетки, вследствие на което тъканите и най-вече сърцето получават по-малко кислород.
При децата кадмият блокира действието на важния за растежа елемент -цинк, и това води до забавяне развитието на детето, което се ражда с тегло под нормата.
Тютюнопушенето е пряка или косвена причина за смъртта на 11-12 000 души годишно. България заема 4-то място в света по потребление на цигари.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Един коментар

  1. още тогава на бездимните им се предлагаше да се разделят заведенията за пушачи и непушачи те надменно отговаряха „НЕ“ искаха всичките заведения за себе си.щом тогава не стана по лесния начин сега ще стане по трудния. ще им го наложат с решение на М.С. без даже и да ги питат. Валери Симеонов не е от тези политици които лесно се отказват от каузата си.ако някога бездимните успяха да уговорят Борисов сега няма да стане залогът е много висок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.