събота , 27 април 2024

Сондажите по къщите – бомба със закъснител

Първото Общо събрание на общинско дружество за настоящата година бе на „ВиК-П” ЕООД. То се проведе след редовното заседание на 22 май на Общинския съвет, който всъщност е и принципалът на общинската фирма.

При представянето годишния отчет за дейността на „ВиК-П” ЕООД Марин Вулев припомни, че е негов управител от края на август 2012 година. Както и седмица по-рано пред икономическата комисия на ОбС, шефът на дружеството посочи, че натрупаната загуба е над половин милион лева, а текущата 144 000 лева. Основното задължение е глоба от Басейнова дирекция. Сред предприетите от Вулев мерки са повишената събираемост от абонатите, инсталирането на водомери там, където няма. Отчетени са успехи в тази насока, но те не стигат за погасяване на всички задължения. Въпреки отчетения отрицателен финансов резултат от дружеството и от кметския екип, и от Общото сърбание подчертаха, че новото ръководство на Водното работи с хъс и амбиция, а полаганите усилия са в правилната посока.
Кметът на общината Никола Белишки обясни, че в предишните години не са правени елементарни технически мероприятия, които също са причина за честите аварии по водопровода от р.Марица. Градоначалникът допълни, че трябва да се ограничат кражбите на вода и повиши културата на водопотребление. Той съобщи, че вече са монтирани новите помпи, те работели и дори имало, макар и минимално, понижение на потребяваната еленергия, която е един от основните и почти непосилни разходи за Водното. Белишки призова да не се гледа на варианта фалит на „ВиК-П” ЕООД, а както местната власт има социална отговорност по отношение на здравеопазването, така да бъде и за водоснабдяването.
По време на обсъжданията Вулев предупреди, че сондажите за кладенци по къщите са бомба със закъснител, защото водата там не се следи откъм състав. Така собствениците на кладенци обричат близките си заради опасността от зарази, прогнозира управителят на общинското дружество и изтъкна, че качеството на водата от р.Марица и местните водоизточници се изследва.
Докладът на управителя бе приет, както и одитираният годишен финансов отчет на „ВиК-П” ЕООД.  Решено бе неразпределената печалба от 19 000 лева от предходни периоди да се отнесе за покриване на част от загубите на дружеството за миналата година. За 2013 година отново избраният одитор бе Димитър Татаров. Определено бе окончателното възнаграждение на управителя в размер на полученото авансово възнаграждение.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.