понеделник , 6 май 2024

Финансов срив за Водното при засушаване

Първото тримесечие на годината общинското дружество „ВиК-П” ЕООД завършва с печалба от 16 000 лева. Всичките ни усилия обаче ще са напразни с първото засушаване, обясниха управителят Марин Вулев и главният счетоводител Динчо Маринов.

Проблемът ще дойде от необходимостта за припомпване на водата и повишаване на потребелението на еленергия. Точно еленергията е основният разход за дружеството, стана ясно още от финансовия отчет на Водното за миналата година. Данните бяха обсъждани с комисията по бюджет и икономика на общината, председателят на ОбС Веселина Зумпалова-Ралчева, кмета на общината Никола Белишки и зам.-кмета Георги Павлов на 14 май.
Със сериозни задължения от над половин милион лева завършва „ВиК-П” ЕООД 2012 година. Основният дял са задължения към „Басейнова дирекция”, които години наред не са били плащани и са се трупали. В момента върви погасяването им на база споразумение, като в подобна ситуация били голяма част от водоснабдителните фирми в страната. Това води до сериозни затруднения Водното да покрива текущите си задължения като заплати, ток. Отчетена бе декапитализация на дружеството и свръхзадлъжнялост. В същото време не бе подминат въпросът и със сериозните загуби на вода – при влизащи 25 000 кубика в с.Попинци инкасираните количества са около 4-5000 кубика, в с.Бъта – при влизащи 10 000, отчетените са 2000 кубика. Това допълнително създавало трудности в работата на Водното.
Марин Вулев бе избран за управител на общинската фирма през лятото на 2012 година. На 20 август той встъпи в длъжност в условията на сериозна водна криза за общината.
Общинските съветници приеха отчета на „ВиК-П” ЕООД и определиха негов независим одитор и за настоящата година да е Димитър Татаров. Окончателно решение по документа ще вземе Общинският съвет, който се явява Общо събрание на общинската фирма.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.