Водещи новини

На 30 април Панагюрище е опожарено

На 30 април преди 137 години Хафъз паша превзема и опожарява Панагюрище. Рано сутринта въстаниците заемат позиции на Кукла, Каменица, Света Петка, Керемидното дере и Маньово бърдо.

Отбраняващите Кукла са изтласкани и те заемат позиции на укреплението Спасовден, където има изкопан окоп и черешово топче. Четири часа са необходими на модерно въоръжената турска войска, за да спре огъня на въстаническите кремъклийки, шишанета и черешови топчета. Развоя на сражението описва Филип Щърбанов, един от членовете на Военния съвет и Привременното правителство. Той пише: „Едно нящо, което имах случай да вида при настъпването на турските войски край града на бърдото при Спасовден, гдето беха са окопали нашите юнаци, че ся биеха като левове и никой не даде повод на бягане при неравната борба, а всякой от тях ся биеше догдето вече го хванат с ръце и го убият, нящо, което са го признали и самите турци и са го изповядвали после, че никой от кумитите не ся е предал сам. Така също казват, че из града вътре никой са не дал в ръка, а ся бил догдето е имал фишеци, и пак е избягвал, за да не падне в неприятелски ръце, и по този начин са паднали в Панагюрище… според изповедта на Ненко Балдьовеца 246 души турци, убити на разни места…”
Надпис на скромен паметник пази спомен за оня героичен 30 април в Панагюрище. Паметникът се намира в двора на МБАЛ „Събо Николов”.
Днес екипът на oshtepan.com ще сведе глава пред паметта на съсеченото семейство, оставило писмена следа за събитията, и пред паметта на всички, загинали в името на националната свобода на България.
Дълбок поклон пред тези, които на дело показаха как се обича род и Родина!

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.