Водещи новини

Оригинали на Микеланджело за пръв път в България

От 18 септември до 15 декември 2014 г. три рисунки на великия ренесансов творец Микеланджело Буонароти (1475-1564) ще бъдат показани в Националния музей на българското изобразително изкуство (Национална художествена галерия) на пл. „Княз Александър I” №1 в София.


За гостуването у нас на творбите на един от най-великите гении в изкуството се договориха директорът на Националната художествена галерия Бисера Йосифова и директорът на Италианския културен институт в София Анна Амендоладжине, съобщиха от Министерството на културата. Произведенията се предоставят от Фондация „Каза Буонароти“ във Флоренция. Предстои и провеждане на научна конференция, в която основната лекция ще изнесе директорката на фондацията Пина Раджиониери.
Изложбата в НХГ се организира по повод поемането на председателството на Европейския съюз от Италия от 1 юли 2014 г. и е посветена на 450-годишнината от смъртта на Микеланджело Буонароти.
Микеланджело ди Лудовико Буонароти Симони, известен още само като Микеланджело, е италиански ренесансов скулптор, художник, поет и архитект, представител на Флорентинската школа. Смятан е за един от тримата титани на Ренесансовото изкуство заедно с Леонардо да Винчи и Рафаело. Творчеството на Микеланджело се отличава с патос и непрекъснато търсене на идеала за красота като отражение на идеалите на епохата за физическа и духовна мощ и трагизъм.
Има вероятност оригиналните платна на Микеланджело, които за пръв път ще бъдат на българска земя, да бъдат подредени редом до творби на Огюст Роден. Изложбата „Метаморфози” с 80 скулптури и 20 рисунки на „бащата на модерната скулптура” са в НХГ от 30 май до 15 септември – с опция срокът да бъде малко удължен, съобщава Йосифова пред национални медии.

Вижте още

Пълна колекция от медали спечелиха певческите млади панагюрски таланти на Международния фестивал „Абанико“

Пепа ФИЛИНА Група от 26 певци и инструменталисти, обучаващи се в музикалните класове към Центъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.