понеделник , 6 май 2024
Водещи новини

Оригинали на Микеланджело за пръв път в България

От 18 септември до 15 декември 2014 г. три рисунки на великия ренесансов творец Микеланджело Буонароти (1475-1564) ще бъдат показани в Националния музей на българското изобразително изкуство (Национална художествена галерия) на пл. „Княз Александър I” №1 в София.


За гостуването у нас на творбите на един от най-великите гении в изкуството се договориха директорът на Националната художествена галерия Бисера Йосифова и директорът на Италианския културен институт в София Анна Амендоладжине, съобщиха от Министерството на културата. Произведенията се предоставят от Фондация „Каза Буонароти“ във Флоренция. Предстои и провеждане на научна конференция, в която основната лекция ще изнесе директорката на фондацията Пина Раджиониери.
Изложбата в НХГ се организира по повод поемането на председателството на Европейския съюз от Италия от 1 юли 2014 г. и е посветена на 450-годишнината от смъртта на Микеланджело Буонароти.
Микеланджело ди Лудовико Буонароти Симони, известен още само като Микеланджело, е италиански ренесансов скулптор, художник, поет и архитект, представител на Флорентинската школа. Смятан е за един от тримата титани на Ренесансовото изкуство заедно с Леонардо да Винчи и Рафаело. Творчеството на Микеланджело се отличава с патос и непрекъснато търсене на идеала за красота като отражение на идеалите на епохата за физическа и духовна мощ и трагизъм.
Има вероятност оригиналните платна на Микеланджело, които за пръв път ще бъдат на българска земя, да бъдат подредени редом до творби на Огюст Роден. Изложбата „Метаморфози” с 80 скулптури и 20 рисунки на „бащата на модерната скулптура” са в НХГ от 30 май до 15 септември – с опция срокът да бъде малко удължен, съобщава Йосифова пред национални медии.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.