Водещи новини

В Районен съд – Панагюрище ученици научиха как се конвоират обвиняеми. Цветомир Филипов спечели ….

Илия НЕМИГЕНЧЕВ

На 12 май имаше Ден на Отворените врати в Районен съд -Панагюрище. Тихата по принцип Съдебна институция, бе изпълнена с възпитаници на Детско полицейско управление при ОУ“Проф.Марин Дринов“- гр. Панагюрище. Негови ръководители са старши инспектор Павлин Караколев – началник група „Охранителна полиция“ в РУ Панагюрище,  младши експерт Велко Маслев – младши полицейски инспектор в РУ Панагюрище, и г-жа Павлинка Обретенова – класен ръководител на 3″а“ клас. Служителите на Областно звено“Охрана на съдебната власт“ Пазарджик показаха на малките ученици как се проверяват влизащите в съда граждани за огнестрелно и хладно оръжие или опасни за сигурността метални предмети, след което им бе обяснено и показано как се конвоират от ареста и затвора обвиняеми или осъдени за престъпления лица. Най-забавно на учениците бе да слагат на служителите от Областното звено белезници за ръце и крака, както и колани за конвоиране.

СНИМКИ Илия НЕМИГЕНЧЕВ
По-късно през деня, Главен инспектор Стефан Бобеков изнесе пълна с интересна информация лекция на тема „Графология“, демонстрира как се осъществява графологичен анализ на почерк, обясни на гостите как да откриват фалшиви банкноти и как да действат в случай, че са открили такива. 
От 18.00 часа в Заседателната зала на Исторически музей – Панагюрище, се проведе церемонията по връчването на удостоверенията за успешно завършено обучение по Програмата „Съдебната власт-информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ на  учениците от СУ“Нешо Бончев“-Панагюрище. Церемонията започна с връчване на Голямата награда на Районен съд Панагюрище за есе на тема“Моята представа за Съдебната власт в бъдещето“, която спечели Цветомир Филипов-ученик от 8-ми клас на СУ“Св.св. Кирил и Методий“ -гр.Стрелча. Вълнуващото представяне на есето от Цветомир, спечели гостуващите учители, членове на съдебната система, юристи и гости със своята красноречивост и истинност, както и с надеждата за светлото бъдеще на съдебната власт и на нашата държава. Цветомир е бил почетен гост в Районен съд Панагюрище през целия Ден на отворените врати. Всички успешно завършили курса получиха сертификати и малки сувенири. На директора и класните ръководители от СУ „Нешо Бончев“,  бяха връчени благодарствени плакети, а всички лектори от Програмата получиха сребърния знак на Районен съд Панагюрище.Денят на Отворените врати завърши с коктейл за всички приятели на Районен съд Панагюрище

Вижте още

„ОПТИКС“ АД получи високото отличие „Иновативно предприятие за 2023 г.“

Годишните награди на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии“ към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.