понеделник , 6 май 2024
СНИМКА ThinkStock/Getty Images

Възкресение Христово – празник на празниците

Илия НЕМИГЕНЧЕВ
Възкресението Христово е най-великото събитие на света и затова християните заменили с него празнуването на старозаветната събота. Празникът на Христовото Възкресение е Празник на празниците и тържество на тържествата, Първият ден от седмицата… Възкресението е тържество, смисъл и основа на нашата вяра: „Ако пък Христос не е възкръснал, то празна е нашата проповед, празна е нашата вяра”, говори Христовият апостол (1Кор. 15:14).
Мисълта за опасността от похищение преди всичко се е появила у апостолите, когато те, повикани от Мария Магдалина, споделили нейните опасения и мислели за похищение на тялото от страна на враговете и новото поругаване с Него. Но, влизайки в пещерата на гроба, апостолите видели, че в гроба, макар и пуст, няма следи от похищение. Защото, ако похитителите бяха взели тялото Христово, то биха взели със савана или биха разкъсали на парчета и разхвърляли в безпорядък всичко, което го е покривало. Но тъканите лежали сгънати, а кърпата, дълъг тънък плат, който обвивал главата, не стояла при останалите, а – „свита в едно място” (Иоан 20:7).
  Иисус Христос се явил на жените мироносици, на Петър, Лука и Клеопа, на десетте ученици, на единадесетте, дори на 500 вярващи и най-накрая на св.апостол Павел (предишният гонител на християните Савел)…Как всичките те можаха да се измамят? Нима сред тях не се намери нито един човек с трезв и ясен ум, със здрави чувства и здрави нерви? Както потвърждават специалистите, халюцинациите по-често биват зрителни или слухови усещания, по-рядко се случва съединение между едните и другите, а съвсем редки са халюцинациите в областта на религиозните чувства и осезания. За да халюцинират заедно, в един и същи момент, всички тези три чувства макар и в по-малка степен у десет, единадесет човека и дори у 500, при това някой си да е поглъщал печена риба и мед, както говори Евангелието (Лука 24:42), такива халюцинации историята все още не знае.
   Преданието свързва първото червено яйце с Мария Магдалена. Тя поднесла яйца на император Тиберий и му казала за възкръсването на Спасителя. Тогава Тиберий казал, че това е невъзможно, но ако Христос наистина е възкръснал, яйцето от кокошка, което държи, ще смени цвета си и ще стане червено. Така и станало.
Нека завършим с част от поздравлението на Негово Преосвещенство Пловдивския митрополит Николай:
„Благодарим Ти, възкръснал Христе, че си ни направил поклонници не на смъртта, а на Живота, Който Живот си Ти, Иисусе, Боже наш!“
Христос Воскресе!

Вижте още

Много млади хора се включиха в празничното ществие за 148 години от Априлското въстание

С празнично шествие от Историческия музей ДНЕС в Панагюрище започна честването на 148 години от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.