петък , 26 април 2024
СНИМКА ThinkStock/Getty Images

Възкресение Христово – празник на празниците

Илия НЕМИГЕНЧЕВ
Възкресението Христово е най-великото събитие на света и затова християните заменили с него празнуването на старозаветната събота. Празникът на Христовото Възкресение е Празник на празниците и тържество на тържествата, Първият ден от седмицата… Възкресението е тържество, смисъл и основа на нашата вяра: „Ако пък Христос не е възкръснал, то празна е нашата проповед, празна е нашата вяра”, говори Христовият апостол (1Кор. 15:14).
Мисълта за опасността от похищение преди всичко се е появила у апостолите, когато те, повикани от Мария Магдалина, споделили нейните опасения и мислели за похищение на тялото от страна на враговете и новото поругаване с Него. Но, влизайки в пещерата на гроба, апостолите видели, че в гроба, макар и пуст, няма следи от похищение. Защото, ако похитителите бяха взели тялото Христово, то биха взели със савана или биха разкъсали на парчета и разхвърляли в безпорядък всичко, което го е покривало. Но тъканите лежали сгънати, а кърпата, дълъг тънък плат, който обвивал главата, не стояла при останалите, а – „свита в едно място” (Иоан 20:7).
  Иисус Христос се явил на жените мироносици, на Петър, Лука и Клеопа, на десетте ученици, на единадесетте, дори на 500 вярващи и най-накрая на св.апостол Павел (предишният гонител на християните Савел)…Как всичките те можаха да се измамят? Нима сред тях не се намери нито един човек с трезв и ясен ум, със здрави чувства и здрави нерви? Както потвърждават специалистите, халюцинациите по-често биват зрителни или слухови усещания, по-рядко се случва съединение между едните и другите, а съвсем редки са халюцинациите в областта на религиозните чувства и осезания. За да халюцинират заедно, в един и същи момент, всички тези три чувства макар и в по-малка степен у десет, единадесет човека и дори у 500, при това някой си да е поглъщал печена риба и мед, както говори Евангелието (Лука 24:42), такива халюцинации историята все още не знае.
   Преданието свързва първото червено яйце с Мария Магдалена. Тя поднесла яйца на император Тиберий и му казала за възкръсването на Спасителя. Тогава Тиберий казал, че това е невъзможно, но ако Христос наистина е възкръснал, яйцето от кокошка, което държи, ще смени цвета си и ще стане червено. Така и станало.
Нека завършим с част от поздравлението на Негово Преосвещенство Пловдивския митрополит Николай:
„Благодарим Ти, възкръснал Христе, че си ни направил поклонници не на смъртта, а на Живота, Който Живот си Ти, Иисусе, Боже наш!“
Христос Воскресе!

Вижте още

Мария Бегова ще получи общинската награда“Любородие“

Общинската награда за краеведческа дейност „Любородие“ ще бъде връчена на 19 април 2024 година от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.