събота , 20 април 2024
Водещи новини

Първа по рода си безплатна национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започна в цяла България

Впечатляващата с мащаба и общественото си значение кампания „Заедно срещу рака на дебелото черво“, инициатива на Фондация „Лъчезар Цоцорков“е отворена за хората от цяла България. Програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване.

Близо 6000 безплатни скринингови теста бяха направени в София по време на пилотната програма на Фондацията, която приключи миналата година. Инициативата беше подкрепена с експертизата на водещите специалисти в областта на онкологията и гастроентерологията – проф. д-р Галина Куртева, проф. д-р Панайот Куртев, проф. д-р Крум Кацаров и д-р Росица Кръстева.

Липсата на ясно изразени симптоми в началните стадии на болестта води до късно диагностициране, когато шансовете за лечение значително намаляват. Именно поради тази важна особеност, ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за смърт при онкологичните заболявания в България. Той е вторият най-често срещан рак при жените и трети по честота при мъжете в страната. В същото време, последните данни на ОИСР и ЕК показват, че България е единствената държава в Европейския съюз, в която се отчита увеличаване на смъртността от рак. Страната ни изостава ​ по отношение на превенцията, ранната диагностика, лечението и преживяемостта на пациентите с онкологични заболявания.*

Как ще се осъществява Националната програма

„Заедно срещу рака на дебелото черво“:

Програмата се провежда в съответствие с препоръките за скрининг в ЕС и ще бъде подкрепена с активна ​ информационна кампания в националните медии, както и с онлайн образователна кампания за специалисти. Скрининговото изследване, което представлява тест за окултни кръвоизливи, е бързо и абсолютно безболезнено, a досега беше възможно да се извърши чрез НЗОК само за хората с рискови фактори за развитие на болестта. В програмата имат възможност да се включат всички мъже и жени на възраст 50-74 г. Желаещите да се тестват трябва да предоставят фекална проба в една от над 300-те лаборатории в страната, част от партньорската мрежа на Програмата. В помощ на всички желаещи функционират безплатен национален номер 0800 20280 и информационен сайт testvai.bg.

,,Причината да стартираме кампанията за скрининг е изцяло човешка и много лична – Фондацията е създадена именно в памет на покойния проф. Цоцорков, който не успява да се пребори с коварното заболяване. Ние знаем, че ключът към предотвратяването на рака на дебелото черво се крие в ранното откриване на болестта, споделя Йоана Маринова, изпълнителен директор на Фондация „Лъчезар Цоцорков“.

,,С всяка наша стъпка ние се борим да променим и подобрим здравната система в България и да помогнем на хиляди хора и техните семейства. Сега, със старта на Националната скринингова кампания всеки човек, от всеки край на България ще има възможността да се тества безплатно и да се погрижи за здравето си”, добавя Елена Джамбазова, програмен директор ,,Здравеопазване” във Фондацията.

Фондацията изказва сърдечната си благодарност към актьорите Теодора Духовникова и Захари Бахаров, които безвъзмездно участват в кампанията и дават гласност на тази така важна за обществото ни инициатива.

Кампанията се провежда и със съдействието на Министерството на здравеопазването, а основен медиен партньор е Българското национално радио.

Повече информация можете да намерите на уебсайта testvai.bg и във Facebook.

*Източници: OECD (2023), Профили на държавите по отношение на рака: България 2023, EU Country Cancer Profiles, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/fa33bc55-bg; Pousette A, Hofmarcher T. Tackling inequalities in cancer care in the European Union. IHE REPORT 2024:1. IHE: Lund, Sweden.

Вижте още

В Националния конкурс на революционно слово „Оборище- факел на свободата“ участваха 200 човека

На 13 април в с.Оборище, Панагюрска община, се проведе IX-ото издание на Националния конкурс за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.