Преслава Мехтерова

Преслава Мехтерова за изборите: Бюлетините от СИК №25 са предадени на на лица от Общинска администрация

Уважаеми жители на община Панагюрище,

след като съдът постанови, че изборът за кмет на общината е недействителен,

на 08.03.2024 г. подадох оставката си като председател на ОИК – Панагюрище.
Получих покана да се оттегля от местния представител на политическата сила, предложила ме за председател. Уточнявам, че съм независима и не членувам в никоя партия, но участието в комисията е на квотен принцип и представителство имат всички парламентарно представени партии.
В продължение на шест месеца работех отговорно в комисията.
Държа да напусна с чест и честност към обществеността, затова правя настоящото изявление в следващите няколко реда. Подаването на оставката ми в никакъв случай не е продиктувано от касирането на изборите, защото, като председател на ОИК, не съм допуснала грешка, довела до този резултат. Факт е, че се налага провеждане на нови избори за кмет на община, заради неправилно опаковане на бюлетините от СИК 132000025, но това, което държа да се знае, е, че бюлетините от тази СИК са предадени на лица от Общинска администрация, както повелява разпоредбата на чл.445, ал.7 от ИК, тоест, на ОИК не може и не трябва да ѝсе вменява да отговаря за процедура, в която, по закон, тя не участва.
Считам, че е необходимо да се извърши проверка.

Едно от последните решения, за които съм гласувала, е именно да се сезира прокуратурата по този случай, видно от протокол №49-МИ/22.02.2024г. на ОИК Панагюрище.
Наше задължение, като „шапка“ над СИК, беше участието ни в изборното дело. По делото аз защитавах тезата, че начинът на опаковане на бюлетините не води до промяна на отчетения резултат. И след повторното преброяване на бюлетините от съда становището ни се потвърди.

Всеки, който е запознат с изборния процес, разбира ситуацията, а за господина, който публично коментира, че съм „непрофесионалист, допуснал ненужни и измислени ексцесии“, частната тъжба е готова и през следващата седмица ще я внеса в съда, ако дотогава не получа официално извинение.

Аз ще продължавам да служа на закона.
Успех на всички колеги от ОИК Панагюрище!

Преслава Мехтерова,

председател на ОИК-Панагюрище до 8 март 2024

Вижте още

Децата на „ОПТИКС“ празнуваха с приказните герои на „Дисни“

Традиционният празник за децата на работници и служители на „ОПТИКС“ се проведе ДНЕС, 8-ми юни, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.