четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Честита Баба Марта!

Баба Марта е един от най-хубавите празници, свързани с пролетта.Традицията повелява всеки да подари на близките си мартеница.

Мартениците са направени от два пресукани конеца – червен и бял. Според народното поверие червеният цвят има силата на слънцето и дава жизненост на всяко същество.
Белият цвят символизира чистотата, невинността и радостта. 

Мартениците са символ на здраве, дълголетие и плодородие, но по тях също може и да се гадае. Според стари български поверия девойките могат да съдят по нея за бъдещия им съпруг. Когато видят първия щъркел, лястовица или цъфнало плодно дръвче, те трябва да оставят мартеницата под камък. След половин година, когато слънцето се завърти по посока есен-зима, проверяват дали по нея има мравки, или не. Ако по нея са полепнали мравки, то техният избраник ще бъде беден.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД получи високото отличие „Иновативно предприятие за 2023 г.“

Годишните награди на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии“ към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.