неделя , 28 април 2024

„ОПТИКС“ АД инвестира в зелена енергия

Павлина ЛАЛЕВА

Ден на инвестициите отбеляза днес – 5 февруари, бързоразвиващата се панагюрска фирма „ОПТИКС“ АД. През изминалата година фирмата е реализирала успешно първата си сериозна инвестиции в зелена енергия, като е инсталирала фотоволтаични системи – три фотоволтаични централи,  разположени на територията на различни производствени локации в Панагюрище и Стрелча, с обща  площ  6596 кв. м. и мощност 900 киловата. Размерът на инвестицията в зелена енергия е приблизително 2 млн. лв. и включва трафопост и оборудване за целите на производствените процеси. Предвиждат се и допълнителни инвестиции в размер на 1,5 млн за още 900 киловата.

Компанията продължава да инвестира и в развитието на производствените направления. Закупени са нови машини на стойност около 4 млн. лв. В процес на изпълнение е и най-големият инвестиционен проект на „ОПТИКС“ АД, който ще обедини цялото оптично производство на компанията в обща производствена площ.

За предизвикателствата пред фирмата от нейното създаване преди повече от 25 години до днес разказа накратко инж.Иван Чолаков, изпълнителен директор на „ОПТИКС“ АД. Той припомни, че в началото шепа хора, обединили се около идеята за високотехнологично производство, не са разполагали с почти никакви материални ресурси, а са разчитали единствено на знанията, уменията и опита си.

Днес реалностите са други, „ОПТИКС“ АД има собственост в 3 от 28-те области в България и успешно следва пътя си, но човешкият капитал продължава да е най-ценният, акцентува в словото си инж.Чолаков.

Като кадър с богат професионален опит в „ОПТИКС“ в приветствието си кметът на община Панагюрище Желязко Гагов обърна внимание на възможността за развитие във фирмата, екипното решение на поставени цели и решение на възникнали проблеми.

Кметът на община Панагюрище Желязко Гагов
СНИМКИ: Павлина ЛАЛЕВА

Висока оценка за съпричастността на „ОПТИКС“ АД в областта на култура и книгоиздаването даде Иван Гранитски от Издателство „Захари Стоянов“.

Водосвет за здраве и благополучие направиха  Негово Високо благоговенство ставрофорен свещеноиконом Атанас  Манолов и отец Ангел Желязков.

Вижте още

Обучителна визита в Норвегия по проекта „Активни граждани за енергийно независими общини”

От 17 до 20 април заместник-кметът на община Панагюрище инж.Стоян Бодуров е на обучителна визита …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.