Водещи новини

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на 24 януари заседание на Областния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания в област Пазарджик.

По данни на РЗИ -Пазарджик от изпратените 61 проби за изследване в Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“ към Националния център по заразни и паразитни болести – София, 5 са положителни за наличие на грипен вирус Тип А и 4 са положителни за COVID-19.

По данни, подадени от сентинелните практики и генерирани от Информационната система за събиране и анализиране на данни за заболяемостта от грип и ОРЗ в България, разпределението на заболяемостта по възрастови групи е следната: най-висока е заболеваемостта във възрастовата група от 0 до 4 г.; следват възрастовите групи от 5 до 14 г.; от 15 до 29 години и от 30 до 64. Най-малко засегнати са лицата над 65 г.

Справката от лечебните заведения в област Пазарджик показва, че има свободни терапевтични и педиатрични легла.

Поради високата заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания на територията на област Пазарджик, достигнала епидемични стойности от 302 на 10 000 души население, и поради доказаната циркулация на грипни вируси, Областният оперативен щаб за борба с грип и ОРЗ  реши в област Пазарджик да бъдат въведени противоепидемични мерки за периода от 26.01.2024 г. до 03.02.2024 г.

Мерките предвиждат: преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца;

– преустановяване на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари;

  • преустановяване на посещенията на външни лица/свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни;
  • -провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения и училища;
  • извършване на двукратна текуща дезинфекция на повърхности и често проветряване на помещенията.

На този етап не се налага преустановяване на учебните занятия в училищата в област Пазарджик. 18,29% са отсъстващите ученици по данни на РУО Пазарджик.

От Здравната инспекция препоръчват носенето на маски при посещения в лечебните заведения, аптеките и закрити обществени места със струпване на много хора.

Очаква се предложените противоепидемични мерки да бъдат въведени със заповед на директора на РЗИ – Пазарджик д-р Димитър Савов, след съгласуване със Главния здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

 

Вижте още

„ОПТИКС“ АД поздрави зрелостниците от Випуск 2024 г на Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм

На тържествена церемония, проведена в читалище „Виделина – 1865“ на 20-ти юни, учениците от Випуск …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.