събота , 27 април 2024
/ /iStock

Заболеваемостта от грип в област Пазарджик все още е под нивата за обявяване на грипна епидемия

Данните от последната седмица /15-21.01.2024 г./q подадени от сентинелните практики и генерирани от Информационната система за събиране и анализиране на данни за заболяемостта от грип и ОРЗ в България, показват леко завишаване на разпространението на грип и ОРЗ в сравнение с предходния седемдневен период. Достигнатите нива са 281.52 на 10 000 население, което все още е под 99 персентил, при който е възможно обявяването на грипна епидемия.

От изпратените 61 проби за изследване в Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“ към Националния център по заразни и паразитни болести – София, 5 са положителни за наличие на грипен вирус Тип А.

По данни на РУО – Пазарджик, отсъстващите от училище ученици са 17%.

В лечебните заведения има свободни легла и ситуацията засега е спокойна.

РЗИ – Пазарджик продължава да следи епидемичната обстановка, която е динамична. При увеличаване на заболеваемостта ще се предприемат съответните противоепидемични мерки.

 

Вижте още

Първа по рода си безплатна национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започна в цяла България

Впечатляващата с мащаба и общественото си значение кампания „Заедно срещу рака на дебелото черво“, инициатива на Фондация …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.