четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини
Част от екипа на Родилното отделение в МБАЛ "Уни Хоспитал" - Панагюрище. СНИМКАТА е предоставена от лечебното заведение вв връзка с първото бебе на 2024 г.

Ден на родилната помощ е. Честит празник гинеколозите и акушерките!

На 21 януари се отбеляза Денят на родилната помощ. Той се чества от 1951 г. с указ на Президиума на Народното събрание като Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Датата е избрана според празника Бабинден, който по стар стил е на 21 януари, а по нов е на 8 януари.  
Денят е повод да се обърне внимание на проблемите, свързани с родилната помощ у нас и липсата на достатъчно на брой кадри. Акушерките в България са два пъти по-малко от нуждите на българската здравна система. Средната възраст на работещите акушерки е 49 години. Недостигът на кадри е „толкова осезаем“, че някои болници се отказват да поддържат акушеро-гинекологично отделение, отбелязват от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Днес кметът на община Панагюрище Желязко Гагов ще посети Родилното отделение  в МБАЛ „Уни Хоспитал“, за да поздрави лекарите и акушерките.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД получи високото отличие „Иновативно предприятие за 2023 г.“

Годишните награди на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии“ към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.