Водещи новини
Мартин Димитров е доктор по финанси

Мартин Димитров: Развенчаха се манипулациите за фалити и погроми на България

Политически сили, целящи да тласнат България в криза заради международни фактори, нарочно са правили погрешни прогнози и манипулации за държавен фалит, газова криза и поголовна инфлация при влизане в еврозоната. Това обобщи депутатът от “Продължаваме Промяната – Демократична България” Мартин Димитров в ефира на “Още от деня” по БНТ. 

“Всички, които плашеха с фалити, погроми и дългове, сега изглеждат смешни. Всичко това беше една голяма манипулация, за да се нагнетява напрежението. Спекулациите идваха от “Възраждане” и не само, които говореха за фалит и бюджетен дефицит. Президентът Радев внесе проектобюджет с дефицит 6.4%, а сега бюджетът е три пъти по-нисък. Същите сили твърдяха, че без руски газ ще загинем и нищо не може да се направи.

Какво стана после?

Оказа се, че не само можем без руски газ, а и че цената в момента е сравнима с тази отпреди войната, започната от Русия”, уточни Димитров. 

Той обори и третата манипулация за двойно нарастване на инфлацията при влизане в еврозоната, посочвайки примера на Хърватия, където година след приемането на еврото нивата на инфлацията са сравними с тези в България. Финансистът заяви още, че при средно 0,05% растеж за Европейския съюз през 2023-а година България е регистрирала около 2% растеж. През новата 2024-а година пък страната ни има шанс за растеж около 3% на фона на очаквана рецесия в част от държавите-членки в ЕС.

“Това ще е добра основа доходите в България да продължат да растат изпреварващо. Това искат най-много хората у нас. През 2024-а година за първи път има шанс да не сме последни по доходи в Европейския съюз. Надявам се да задминем Унгария”, каза още Димитров.

Представителят на “Да, България” напомни, че пред управлението предстои особено отговорната задача да обнови ръководствата на регулаторите с изтекли мандати. Според него има регулаторни органи, които откровено не се справят. Като пример Димитров посочи Комисията за защита на конкуренцията, която не е направила нито една проверка на терен през една от годините на пандемията от COVID-19.

На въпрос относно предстоящата ротация депутатът отговори, че тя предстои и ще бъде извършена така, както е обещано в началото на настоящото управление. Според него разговорът за министри и оценките за тях трябва да се водят вътрешно, а не пред медиите.

“Смятам, че ние в ПП-ДБ трябва да си направим честна и детайлна оценка за свършеното досега, за да видим в кои сфери искаме повече, как да го постигнем и какво да променим”, заключи Димитров.

Вижте още

Възстановка и празничен концерт в Панагюрище за 148 години от Априлската епопея

На 27 април с историческата възстановка „Мъжество и саможертва – Панагюрище 1876“ започнаха мероприятията, посветени …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.