събота , 27 април 2024
Кметът на община Панагюрище Желязко Гагов по време на първата си благодарствена реч след положената клетва СНИМКА: Павлина Лалева

Кметът Желязко Гагов: Много е важно да бъдем добри!Да потиснем личните си интереси и да работим за общото благо!

Павлина ЛАЛЕВА

Трогателно, изстрадано, ненапудрено и докосващо дълбините на душата слово произнесе новоизбраният кмет на община Панагюрище Желязко Гагов, след като положи клетва и получи символите на Общината на 17 ноември.  Докато говореше, в залата бе  сгъстено мълчание. Може би защото всички в залата усетиха, че казаното е минало през сърцето му. А може би и защото изрече неоспорими истини и факти. 

По време на предизборната си кампания Желязко Гагов се срещна лично с хиляди жители на община Панагюрище. Стисна приятелски ръката на стотици и изслуша десетки изповеди на хора от уязвими групи. Затова словото му бе пропито с емоция, а не с досадна политическа лексика. Ето  цялата му реч: 

Благодаря на всички за доверието!

Благодаря на Инициативния комитет, на хората, които застанаха до мен, на хората, които гласуваха!

Благодаря на семейството ми – на Цвета, Анна, Димитър и Деа – затова, че геройски понесоха, че ме нямаше до тях през последните няколко месеца, че бяхме посрещани с интересни овации в училищния двор, че изтърпяха обидите от другите деца.

Благодаря ви за всичко! И нали знаете – от понеделник сте отново на училище!

А иначе има много работа за вършене. В срещите с хората се споделяха проблеми и се дискутираха начини за решаването им. Проблеми, които станаха моя лична кауза. Както и това да работим за комплексни подходи и идеи по темите здравеопазване, спорт, по-добра среда, образование и двустранни отношения с местния бизнес. Природата и хората, които са живели преди нас, са ни оставили богатство, което трябва да надградим. В тези срещи аз чувах много гласове и много човешки истории:

  • За 12 –годишния Асен, болен от детски паралич, който трябва да се носи на ръце, за да премине през несъществуващата си улица;
  • За блъснатата с кола възрастба фризьорка, която се разплака, когато отидохме да я видим в къщата й;
  • За младежите от Поибрене, които снимат собствени филми;
  • За стиснатата ръка на новия световен шампион по самбо, който, преди да тръгне към подвига си, беше нощна смяна по време на изборите;
  • За това как само през последните събота и неделя имахме над 30 медала от всички спортове в общината;
  • Изключително ме впечатли и историята, за която научих преди два дена, в която млад мъж изпада в животозастрашаващо състояние и  господин Белишки помага за неговото спасяване – спасяването на един човешки живот, за което има моите адмирации и уважение. Както и за енергията, с която той и екипът му ръководиха общината през последните 12 години.

Знаете ли – много е важно да бъдем добри. Това е нашият личен избор за смисъла на живота и имаме само 24 часа на денонощие, за  да упражняваме добротата си. Да потиснем личните си интереси и его и да работим за общото благо. Един от моите приятели от спорта, постигнал изключително много в бойните изкуства и бизнеса, въпреки високата си позиция, сам мете всеки ден залата с неговото име. Без его. То не е важно, когато разберем, че сме преди всичко човеци и сме решили да работим за другите – за хората на община Панагюрище.

Моят призив е и да работим заедно! Защото мястото, в което живеем, не е нищо друго, освен нашият общ дом. Силно вярвам в поговорката, изписана на една от стените на летището в Йохансбург, че, ако искаш да стигнеш първи – трябва да тръгнеш сам. Ако искаме да стигнем по-надалеч – трябва да тръгнем заедно.

Има едно изследване, че, когато разпишеш целите си, вроятността да ги постигнеш става с 40 процента по-висока. През последните няколко месеца с екипа разписахме страхотни идеи за подобни цели и ги включихме в програмата ни. Някои от тези цели са доста смели…

Толкова смели, че можем да ги сравним с доста по-голям номер обувки, които  обуваме преди маратона ни напред. И да – в началото ще падаме, ще кълчим глезени, ще кървим, но ще вървим в избраната посока. Ще израстваме, за да запълваме обувките ни, за да забързаме темпото, и накрая ще можем да тичаме.

Казвам се Желязко Гагов. По волята на жителите на община Панагюрище съм кмет на община Панагюрище. Имам изкуствена лява тазобедрена става, но искам и ще тичам колкото и когато е необходимо. Към по-доброто бъдеще за нас, нашите родители и приятели, за нашите деца. Нека извървим заедно този път! Без партийни цветове и интереси. Заедно! Защото обичаме нашата община и ще сбъднем нашите мечти именно тук.

Благодаря Ви!

 

Вижте още

Отборът на „Войводите“ с 3 победи в областното футболно първенство

Поредно безапелационно представяне на младите надежди от отбора на „Войводите“ в първенствата на БФС в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.