понеделник , 6 май 2024

„Горски струни“ звучаха в читалището в с.Баня

Вълнуваща творческа среща „Горски струни“ на поети с китари организира библиотеката при Народно читалище „ Пробуда -1872”в  с.Баня на 7 ноември. В културното събитие участваха Емил Пушников, Румен Спасов и специалният гост Тодор Трайчев, които възпламениха творческите искри на всички, дошли в малката зала на  читалището . Събитията под тоя наслов „Горски струни“ са отглас на Творческата среща „Поети с китари““, която събира талантливи и неравнодушни поети, музиканти, актьори и художници в Панагюрище преди началото на читалищните активности.

Защо „Горски струни“?

Инициаторът Румен Спасов сподели: „Преди време в Несебър нашият приятел Иван Ненков ни събираше повече от десетилетие на творческа среща „Морски струни“. По едно време нещо не се разбраха с тамошния кмет, който потъна в далавери от всякакво естество, така че хората на художествата и на пряко казаните истини нямаха друг изход, освен да „хващат гората“. Така, след „Морски струни“, през юни, се появи идеята за нашите есенни „Горски струни“.

Такива срещи искаме да има във всяко от населените места в Панагюрска община, но и другаде, където прекъснатият диалог с местната власт имат печални видимости, свързани между другото и със занемарения културен пазар, и с отвикването на хората да си говорят искрено и прямо, като същевременно се забавляват и участват с разум и с емоция. Обнадеждени сме – на събитието в село Баня не просто присъстваха, но и участваха, не само новоизбраният нов-стар кмет на живописното средногорско селце, а и новоизбраният кмет на Панагюрска община Желязко Гагов. Той сподели искрено изживени поетически думи за общия ни дом, прозвучали като метафора и за страната ни“.

Всички, които бяха на 7 ноември в малката зрителна зала в читалище“Пробуда-1872″- с.Баня, се насладиха не само на любими песни и поетични изпълнения, а и на картините на Лушка Кочева и графитените портрети на Сашо Карапеев. 

 

Вижте още

Много млади хора се включиха в празничното ществие за 148 години от Априлското въстание

С празнично шествие от Историческия музей ДНЕС в Панагюрище започна честването на 148 години от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.