Честит празник, съвременни будители!

Днес България отдава почит на народните будители – книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. През 1922 г. министърът на просвещението Стоян Омарчевски внася предложение за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители, прието от 19-то Обикновено народно събрание на 13 декември 1922 г. със Закон за допълнение на Закона за празниците.

С указ 23 от 3 февруари 1923 г. на цар Борис Трети Първи ноември е определен за празник в памет на заслужилите българи.

През 1945 г. денят е забранен.

Честването му се възстановява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание на 28 октомври 1992 г., когато е обявен за официален празник Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на всички съвременни будители, които със сърце и душа разпалват пламъка на българщината и поддържат камбанния звън на просвещението! Защото там, дето има знание и аналитична мисъл, евтината манипулация е трудно постижима!

Вижте още

„БУНАЙ“ АД Ви честити 148-та годишнина от Априлското въстание

Мениджърският екип на  „БУНАЙ“ АД  поздравява своите служители, работници и партньори, и техните семейства със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.