Водещи новини
Църквата "Успение Богородично" в Панагюрище СНИМКА oshtepan.com

Честит имен ден на Димитър!

Димитровден е сред най-тачените празници в България. В народните представи той е закрилник на семейството, помага на хората от раждането до смъртта. 

Свети Димитър се родил в трети век в Солун. Баща му бил градоначалник. Когато Димитър поотраснал и можел да разбира истината, родителите го въвели в молитвената стая и започнали да го учат на вярата в Господ Исус Христос. Повикали свещеник и го кръстили.
След кончината на родителите си той заел висок военен пост и получил заповед да преследва християните. Вместо това той ги покровителствал. На връщане от поход на Изток император Максимилиан спрял в Солун и поискал Димитрий да се откаже от вярата в Христа, но увещанията били напразни. Хвърлили го в тъмница. Загинал мъченически през 306 година – прободен с копие.
Християните запазили мощите на светеца. След като гоненията били прекратени, над лобното място и на гроба на Свети Димитър в Солун бил построен малък храм.
Източното православие чества паметта на Свети Димитър Солунски, наричан Мироточиви, на 26 октомври. Вярва се, че от този ден започва зимата.

Във фолклорните представи свети Димитър е брат-близнак на свети Георги. И двамата са светци-конници, и двамата имат връзка със земеделските дейности – на Гергьовден ритуално започва работата на полето, тогава собствениците на земи и стада се договарят с ратаи, пастири и пр. На Димитровден се разплащат с тях и ги освобождават.

ДНЕС имен ден празнуват Димитър, Димитрия, Димитричка…

Вижте още

Възстановка и празничен концерт в Панагюрище за 148 години от Априлската епопея

На 27 април с историческата възстановка „Мъжество и саможертва – Панагюрище 1876“ започнаха мероприятията, посветени …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.