вторник , 30 април 2024
Водещи новини

Изборите не могат да бъдат манипулирани, когато се гласува с машини

Винаги сме призовавали да се гласува с машина, защото по този начин изборите не могат да бъдат манипулирани. Това заяви народният представител от “Продължаваме Промяната – Демократична България” Божидар Божанов пред БНТ.

По думите му гласуването с машина дори има своите ползи – помага срещу опити от човешка манипулация, оставя следа на така наречените “магически флашки”, която може да бъде разследвана впоследствие, машинната разписка не може да бъде невалидна.

“Важно е да се отбележи, че на парламентарни избори резултатите не носят промяна на депутатски места или на мандати. Но на местни избори, ако има концентрация на такива разлики, може да се сменят общински съветници например. Това, което винаги сме призовавали, е да се гласува с машина. Макар в момента тя да е принтер, има съответните ползи при отчитане на резултата”, допълни Божидар Божанов. 

Според бившия министър на електронното управление проверката показва още, че няма умишлено манипулиране на изборите, а само човешки грешки.

По темата с изборния туризъм Божанов коментира, че това е реален проблем, защото може да промени гласа на населението от съответната община генерално. Според него проблемът идва от некачествения контрол на протоколите, които общините трябва да изготвят преди изборите.

“Това е плюсът на електронното управление, защото всички тези проверки могат да се направят служебно, без да ходиш на място, за да видиш дали има там адрес, или не. В сравнение с кадастъра, с НАП, с местни данъци и такси, с имотния регистър, един от проектите, който отдавна трябваше да е стартирал, е нова система за гражданска регистрация, където да могат да се правят повече такива автоматизирани проверки и да се избегне изборният туризъм”, допълни той.

 

Вижте още

Над 200 са свободните работни места в общините Панагюрище и Стрелча

Дирекция „БЮРО ПО ТРУДА”  – Панагюрище съобщава, че към 19 март работните места за специалисти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.